Sute de case ocupate abuziv

Sute de case ocupate abuziv

200 de români sunt în centrul unui imens scandal în Spania. Proprietarii şi autorităţile încearcă să-i scoată din casele pe care le ocupă în Valencia. Stau acolo fără să plătească chirie alături de alte câteva sute de oameni. Situaţia este des întâlnită în Spania. Fenomenul se numeşte OKUPAS şi descrie situaţia în care o persoană se instalează abuziv în casa altuia.

Cartierul Crucea Acoperită se află pe una dintre principalele artere ale Valenciei. Majoritatea clădirilor au peste 100 de ani. Multe sunt imobile de patrimoniu. Însă el este cunoscut în întreaga Spanie pentru că este, în majoritate, locuit de Okupas.

Zeci de persoane încearcă să oprească evacuarea unei dintre clădiri. Prin Ordin Judecătoresc, noul proprietar vrea să alunge familiile care locuiesc aici.

Românii din cartier spun că au ajuns în situaţia asta din cauza rasismului, excluderii sociale şi a sărăciei.

Nu există o statistică oficială, însă, din datele adunate de la ONG-uri, rezultă că sunt peste 100 de mii de locuinţe
ocupate abuziv. 75% dintre acestea aparţin băncilor. Ele sunt, de obicei, apartamente date în plată de cei care nu au mai putut plăti ratele la creditele imobiliare.

Durează şi până la 3 ani când justiţia spaniole emite un ordin de evacuare. În aceste situaţii, ambele tabere se bazează pe ONGuri şi autorităţi.

Fenomenul există în Spania de mai multe zeci de ani. Însă a explodat la marea criză din 2009. Atunci, foarte mulţi spanioli şi-au pierdut casa şi veniturile. Singura soluţie pentru ei a fost să okupe o casă care nu era locuită de proprietarii legali. De multe ori, această casă era chiar cea pe care le-o luase banca.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt