România ar putea deveni un jucător important în noul context geopolitic mondial, dacă-şi va reactiva abilităţile istorice de diplomaţie şi spionaj de bună calitate, a declarat la Prima News specialistul în comunicare politică Radu Magdin.
„Aliaţii Ucrainei sunt păţiţi şi nu vor o mediere chinezească. Brazilia îşi vede, ca şi India, propriile interese. India pare o mare câştigătoare a acestei situaţii, are parte de resurse şi nu are parte de antagonizarea de care are suferă China ca aliat pe faţă al Rusiei. China este primul aliat global al Rusiei, totuşi Ucraina încearcă să nu antagonizeze China ca să lase portiţa pentru negocieri mediate de chinezi”, a spus Magdin.
El nu crede că ar trebui să ne aşteptăm la nimic spectaculos după vizita preşedintelui chinez la Moscova.
„Vizita liderului chinez în Rusia în acest context şi faptul că lumea începe să se polarizeze, cred că sunt semnele că dăm într-un război rece din nou”, a adăugat Magdin.
Mihai Isac, redactor-şef la politicaexternă.ro a spus că vor fi semnate acorduri pentru accesul Chinei la resursele Rusiei.
„China se confruntă cu problema Taiwanului şi nu cred că ar încuraja dezmembrarea prin forţă a teritoriului altui stat. E de menţionat că la Kiev se află, în acelaşi timp, premierul Japoniei. Deja se trasează nişte axe care depăşesc Europa. E îngrijorător că vom asista la consolidarea tandemului Rusia-China. Este mai degrabă un proiect colonial ruso-chinez pentru zonele de influenţă”, a spus Isac.
„La nivelul serviciilor de informaţii, războiul din Ucraina este unul global. China nu poate câştiga un război efectiv cu SUA, dar va fi un război nuclear, deci nu mai contează cine câştigă”, a arătat jurnalistul.
El a mai declarat că este greu de estimat numărul de focoase nucleare care există în lume, pentru că Rusia a anulat tratatele anti-nucleare, China are programul ei de dezvoltare nucleară, iar India şi China masează trupe la graniţa comună.