Şeful diplomaţiei franceze: Preşedintele rus Vladimir Putin a negat Ucraina ca stat suveran 

Şeful diplomaţiei franceze: Preşedintele rus Vladimir Putin a negat Ucraina ca stat suveran 

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat Ucraina ca stat suveran, prin recunoaşterea a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, informează AFP.

"În discursul său, preşedintele Putin a declarat într-un fel negarea Ucrainei ca stat suveran. Suntem în faza revizionismului pentru regăsirea de vechi teritorii, reinventând istoria", a afirmat Le Drian în timpul unei conferinţe de presă la Berlin, alături de omologul său german.

"În general, el nu răspunde la angajamentele pe care şi le asumă, nici în public, nici în privat, indiferent că le asumă faţă de preşedintele (francez Emmanuel) Macron sau faţă de cancelarul (german Olaf) Scholz (...) Când şi cum să se dea crezare cuvintelor lui Putin? Nu ştiu dacă cineva ştie", şi-a exprimat regretul Le Drian.

"Atunci când sunt 140.000 de militari mobilizaţi la frontierele Ucrainei (...) totul este posibil, inclusiv ce este mai rău", a adăugat ministrul de externe francez, întrebat cu privire la posibilitatea unei invadări complete a Ucrainei.

Ţările occidentale au adoptat primele sancţiuni ca reacţie la recunoaşterea separatiştilor din aceste regiuni din estul Ucrainei, rebeli cu care Kievul luptă de opt ani într-un conflict soldat deja cu peste 14.000 de morţi.

"Primul pachet de sancţiuni este un pachet serios, care va face rău", a estimat şeful diplomaţiei franceze, care a avertizat că alte sancţiuni ar putea urma.

La rândul său, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat că ţările occidentale "sunt pregătite pentru toate scenariile", inclusiv pentru o invadare completă a Ucrainei de către trupele ruseşti.

Ea l-a acuzat pe preşedintele rus că a jucat dublu în ultimele săptămâni, făcând astăzi "contrariul" a ceea ce spusese înainte, când afirmase că nu doreşte un conflict.

Vladimir Putin "nu a spus adevărul, iar mai exact în germană asta se cheamă 'a minţi' ", a afirmat Annalena Baerbock, precizând totodată că Putin va rămâne interlocutor al ţărilor occidentale în calitate de şef în exerciţiu al statului rus.

"Nu vrem război în Europa şi în consecinţă Rusia este cea care trebuie să ia măsuri de dezescaladare. Ea trebuie să revină asupra acestei decizii", a avertizat Baerbock.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt