Efectele schimbărilor climatice se resimt deja în zonele de coastă ale lumii, acolo unde oraşele încep să fie scufundate de nivelul în creştere al mării. Pe măsură ce gheţarii continuă să se topească din cauza încălzirii globale, cantitatea de apă din râuri, mări şi oceane devine tot mai mare şi creşte într-un ritm alarmant, notează publicaţia The Times of India.
În timp ce liderii mondiali şi delegaţi din aproape 200 de ţări s-au reunit timp de două săptămâni în oraşul scoţian Glasgow pentru a discuta şi găsi soluţii în cadrul COP26 ca să combată schimbările climatice şi dezastrele naturale, inevitabilul a început deja să se întâmple, iar unele dintre cele mai cunoscute oraşe din lume ar putea fi sub apă până la sfârşitul acestui deceniu.
În cel mai recent raport al său, ONG-ul internaţional Climate Central a creat un fel de hartă pentru a evalua ce părţi ale Pământului vor fi sub apă înainte de 2030 din cauza creşterii nivelului mării. Harta a fost creată prin folosirea informaţiilor din raportul „Cod roşu pentru umanitate”, pe care grupul interguvernamental de experţi al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale (IPCC) l-a publicat în luna august.