San Marino a legalizat avortul prin referendum. „Cetăţenii noştri ne-au adus în cele din urmă în mileniul al treilea”

San Marino a legalizat avortul prin referendum. „Cetăţenii noştri ne-au adus în cele din urmă în mileniul al treilea”
Close up sorrowful woman sitting on couch alone at home. Frustrated confused female feels unhappy, having a problem in personal life, quarrel or break up with boyfriend, unexpected pregnancy concept

La 43 de ani după Italia vecină, cetăţenii micii republici San Marino au votat duminică, într-o proporţie covârşitoare, legalizarea avortului, anulând astfel o lege care datează din 1865, conform Reuters.

Aproximativ 77,3% dintre alegători au votat pentru a permite întreruperea unei sarcini de până la 12 săptămâni, în cadrul unui referendum. După aceea, avortul va fi permis doar în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată sau în cazul în care anomaliile sau malformaţiile găsite la făt „reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii”.

Aproximativ 22,78% dintre cetăţenii din San Marino nu au susţinut acest referendum, votând „nu”.

Avortul este un subiect extrem de controversat în acest mic stat cu o puternică tradiţie catolică. De altfel, mica enclavă muntoasă din centrul Italiei a rămas unul dintre ultimele state din Europa, alături de Malta, Andorra şi Vatican, care interzic complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă, după cum notează Agerpres.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate, la acest referendum, al cărui rezultat este obligatoriu şi nu pur consultativ. Rata participării s-a ridicat la 41,11%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt