S-a rupt lanţul de iubire dintre Varşovia şi Budapesta. Polonia taxează discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad: Să se retragă din UE!

S-a rupt lanţul de iubire dintre Varşovia şi Budapesta. Polonia taxează discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad: Să se retragă din UE!

Polonia a reacţionat duminică la discursul rostit de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tuşnad sugerându-i să iasă din Uniunea Europeană şi să facă o uniune cu Vladimir Putin şi cu alte state autoritare, dacă nu este mulţumit de deciziile UE şi NATO.

„Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care se situează la marginea societăţii internaţionale - atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO. Acesta a fost un atac atât asupra Poloniei, cât şi asupra SUA, asupra Uniunii Europene şi asupra NATO. Nu prea înţeleg de ce Ungaria mai vrea să rămână membră a unor organizaţii care îi displac atât de mult şi care se presupune că o tratează rău.

De ce nu formează el (Orban) o uniune cu Putin şi cu unele state autoritare de acest tip? Principiul de bază este că, dacă nu vrei să fii membru al unui club, te poţi retrage oricând. Este cu siguranţă o politică antieuropeană, antiucraineană şi antipoloneză în acest moment", a declarat ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski, citat de News.ro.

El a reamintit că Orban blochează în prezent 2 miliarde de zloţi (cca. 468 de milioane de euro) care sunt datoraţi Poloniei de către UE drept rambursare pentru echipamentul militar pe care Polonia l-a dat Ucrainei.

Viktor Orban a criticat ambiţiile geopolitice ale Poloniei şi a acuzat-o de ipocrizie, afirmând că în timp ce blamează Ungaria, face afaceri cu Rusia prin intermediari. Premierul ungar a criticat politicile greşite - în opinia sa - ale UE şi ale Occidentului în ansamblu. Pe de altă parte, şeful guvernului ungar l-a lăudat pe Donald Trump şi a apărat Rusia.

De asemenea, Orban a acuzat Polonia că a provocat o schimbare în echilibrul de putere din Europa prin slăbirea axei Berlin-Paris în favoarea unei noi configuraţii: Londra, Varşovia, Kiev, statele baltice şi Scandinavia.

În acest fel, Grupul de la Vişegrad, care, în interpretarea lui Orban, trebuia să se bazeze pe recunoaşterea unei Germanii şi a unei Rusii puternice şi să formeze o a treia forţă importantă, a fost, de asemenea, slăbit.

Afla mai multe desprebartoszewskiorbancritici
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt