Românii din Spania sunt nevoiţi să reducă din lista de cumpărături pentru a putea face faţă creşterilor de preţuri cu
care se confruntă Spania. Sunt alimente care s-au scumpit faţă de ultimul an şi cu sută la sută. Revenirea la gătit este
una dintre variante, iar piaţa de legume devine un loc tocmai bun de negociat.
Nelu este din Buzău. A venit acum mulţi ani în Spania, în regiunea Castellon. Vine la piaţă pentru că este mai ieftin
decât la supermarket.
Scumpirile sunt suportabile, însă, ca fiecare dintre locuitorii Spaniei, a trebuit să strângă un pic cureaua.
Institutul spaniol de statistică a publicat lista scumpirilor pentru cele 200 de produse care intră în coşul zilnic. Alimentele sunt în top. De exemplu, uleiul de floarea soarelul costă aproape dublu. Untul, ouăle, laptele şi pastele costă cu peste 20 la sută mai mult decât acum un an. Iar preţul cărnii e mai mare cu peste 10 procente.
La fel ca Nelu, mulţi români vin la piaţă în speranţa unor preţuri mai bune.
Ionuţ e din Fieni, judeţul Dâmboviţa. De ani de zile vinde legume şi fructe în pieţele din Castellon.
Ionuţ e din Fieni, judeţul Dâmboviţa. De ani de zile vinde legume şi fructe în pieţele din Castellon.
Printre clienţii lui Ionuţ sunt şi turiştii din nordul Europei, care sunt încă cu zecile de mii în zonele de litoral. Cu toate
creşterile, pentru ei, preţurile de aici sunt adevărată pomană.
Printre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit motorina cu 43 de procente şi benzina cu peste 35 la sută.