Polonia anunţă că o rachetă i-a survolat timp de trei minute spaţiul aerian, după care s-a întors în Ucraina

Polonia anunţă că o rachetă i-a survolat timp de trei minute spaţiul aerian, după care s-a întors în Ucraina
foto: X

O rachetă rusească pare probabil să fi intrat, vineri, în spaţiul aerian al Poloniei, ţară membră a NATO, a declarat un general polonez, după ce un obiect aerian neidentificat a fost reperat la primele ore ale dimineţii, pe fondul unui atac intens al Rusiei asupra Ucrainei în cursul nopţii, relatează Reuters şi presa poloneză.
Generalul Maciej Klisz, comandantul operaţional al forţelor armate poloneze, a declarat că cel mai probabil obiectul a părăsit spaţiul aerian polonez după ce a petrecut mai puţin de trei minute deasupra teritoriului ţării şi s-a întors deasupra Ucrainei.
"Întreaga traiectorie de zbor deasupra teritoriului polonez a fost monitorizată" de radare, a declarat Klisz reporterilor. "În acest moment, scenariul pe care îl recomand este că racheta a părăsit spaţiul aerian al Poloniei", a adăugat generalul.
Generalul Klisz a precizat că racheta a zburat 40 de kilometri în Polonia şi că nu s-a luat nicio măsură împotriva ei. El a dat însă asigurări că atât elementele naţionale, cât şi cele aliate, atât cele de la sol, cât şi cele din aer au lucrat şi "toate au fost activate conform planului".
Premierul Donald Tusk s-a întâlnit cu şefii armatei şi ai serviciilor de securitate în jurul prânzului, pentru a discuta despre incident. De asemenea, preşedintele Andrzej Duda a convocat Biroul de Securitate Naţională.
După şedinţă, şeful Statului Major General al armatei poloneze, generalul Wiesław Kukuła, a spus, de asemenea, că toate indiciile arată că o rachetă rusă a pătruns în spaţiul aerian polonez. El a adăugat că aceasta a fost urmărită de radar şi a părăsit rapid spaţiul polonez.
"Vreau să vă asigur de o bună coordonare şi cooperare", a declarat, la rândul său, Władysław Kosiniak-Kamysz, ministrul apărării naţionale. "Atât sistemele poloneze, cât şi cele ale aliaţilor noştri au funcţionat”, a adăugat el, citat de tvn24.pl.
Oficialii polonezi au declarat că serviciile de urgenţă, inclusiv poliţia şi unităţile armatei de voluntari, cercetează zona, dar nu este clar dacă obiectul a aterizat pe teritoriul polonez. Nu au fost raportate victime.
Rusia a atacat Ucraina cu 158 de drone şi rachete în cursul nopţii, vizând infrastructura critică, industria şi instalaţiile militare, a declarat armata ucraineană.
 

Afla mai multe desprerachetarusapolonia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt