Armata rusă a dezlănţuit iadul peste oraşele Ucrainei. După trei luni de acalmie, capitala ucraineană a fost din nou lovită de proiectilele Moscovei. În total, 83 de rachete de croazieră au vizat marile aglomeraţii urbane din teritoriul controlat de Kiev. Ploaie de bombe are loc la nici 24 de ore după ce Vladimir Putin a învinuit ţara vecină de terorism, după ce podul de 19 kilometri care leagă Crimeea ocupată de Rusia a fost ţinta unui atac devastator.
În zorii zilei, locuitorii Kievului au fost treziţi de bombele care cădeau peste oraş. Zeci de rachete de croazieră au vizat ţinte civile din capitala ucraineană. 40 au trecut de apărarea antiaeriană.
Supravieţuitorii atacurilor sunt în stare de şoc. Unii dintre ei au găsit puterea de a filma tragedia şi de a relata ororile prin care au trecut. În alt loc, o fetiţă este suprinsă de bombe în timp ce înregistra un mesaj video cu telefonul.
Una din ţintele atacurilor a fost un pod din Kiev. Inaugurat în 2019, pasajul pietonal a fost distrus de proiectilele ruseşti. E răzbunarea lui Putin pentru greau lovitură încasată de podul rusesc din Kerci, spun localnicii. Un bărbat care se afla chiar lângă locul unde a căzut bomba a reuşit să supravieţuiască miraculos.
Şi un parc din centrul Kievului a fost complet distrus. Mai multe cratere s-au format în locul în care până nu demult copiii se jucau fără nicio grijă. Şi primarul Kievului a transmis un mesaj din centrul oraşului distrus.
Metroul nu a mai funcţionat. Înspăimântaţi, oamenii s-au refugiat în staţiile subterne. Într-un alt adăpost din Kiev, mai mulţi copii au cântat imnul Ucrainei.
Una din rachetele ruseşti a căzut în apropierea ambasada României din Kiev. ,,Mă bucur că personalul Ambasadei României este în siguranţă, chiar dacă unul dintre atacuria lovit la doar 850 de metri de sediul său", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.
Între timp, Vladimir Putin admite într-o intervenţie televizată că bomebele care au căzut asupra oraşelor ucrainene sunt o răzbunare pentru atacul asupra podului din Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Federaţia Rusă.
La mii de kilometri distanţă, în Kiev domneşte panica. Sirenele antiaeriene continuă să sune iar primarul Klitcko i-a îndemnat pe oameni să se pună la adăpost şi să şi facă provizii de apă şi hrană.