Parlamentul European (PE), reunit într-o şedinţă plenară extraordinară, consacrată situaţiei din Ucraina, a adoptat, la 1 martie 2022, o rezoluţie prin care ''invită instituţiile Uniunii Europene să acţioneze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE", "în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor" şi, între timp, "să continue să depună eforturi pentru integrarea Ucrainei în piaţa unică a UE, în conformitate cu Acordul de Asociere''.
Rezoluţia PE, adoptată cu 637 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 26 de abţineri, ''condamnă în cei mai fermi termeni posibili invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia", precum şi "rolul jucat de dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko" în această agresiune, şi solicită Rusiei ''să înceteze toate activităţile sale militare din Ucraina".
Eurodeputaţii au salutat adoptarea rapidă a sancţiunilor impuse de UE, însă doresc să vadă măsuri restrictive mai ample care să vizeze slăbirea strategică a economiei şi a bazei industriale ruse. Ei afirmă că ar trebui restricţionat în special importul celor mai importante produse de export ruseşti, cum ar fi petrolul şi gazele naturale. O serie de sancţiuni, inclusiv interzicerea accesului la sistemul SWIFT, ar trebui extinse la Belarus din cauza sprijinului direct pe care l-a acordat pentru invazia Ucrainei de către Rusia, se mai arată în rezoluţie.
În plus, textul adoptat la 1 martie, invită ţările Uniunii să furnizeze mai rapid Ucrainei armament de apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care permite autoapărarea individuală şi colectivă. Textul pledează şi pentru intensificarea cooperării dintre Uniune şi Ucraina în domeniul informaţiilor privind agresiunea în curs.
agerpres.ro