Palatul Buckingham a publicat duminică o fotografie a reginei Elisabeta a II-a, cu ocazia împlinirii a 70 de ani pe tron, aşezată, la Sandringham, zâmbind, într-o rochie verde deschis, în faţa celebrei sale cutii roşii care conţine documente guvernamentale. Aceasta deţinea deja recordul de longevitate pe tronul britanic din septembrie 2015. În fundal se vede o fotografie înrămată a lui George al VI-lea alături de un corgi, rasa preferată a suveranei, relatează AFP.
Fotografia publicată duminică de Palatul Buckingham este datată 2 februarie 2022.
Elisabeta a II-a a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, la 6 februarie 1952, în aceeaşi zi în care tatăl ei, regele George al VI-lea, de care era foarte ataşată, a murit de cancer pulmonar la vârsta de 56 de ani. De atunci a trecut fără probleme peste vremuri tulburi şi crize.
Cu toate acestea, ea nu se născuse pentru a fi regină, ci a devenit moştenitoarea Coroanei abia la neaşteptata urcare pe tron a tatălui ei, după ce regele Edward al VIII-lea a abdicat din dragoste în 1936.
''În timp ce marcăm această aniversare, am plăcerea de a reînnoi promisiunea pe care am făcut-o în 1947 că viaţa mea va fi dedicată în întregime slujirii dumneavoastră", a scris ea în mesajul semnat de mână, "Servitoarea dumneavoastră Elizabeth R.".
Dulce-amărui, acest 6 februarie este, de asemenea, prima aniversare a reginei ca văduvă, după moartea soţului său, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani, şi în timp ce monarhia trece printr-o perioadă tulbure din cauza acuzaţiilor de agresiune sexuală împotriva fiului său Andrew, scrie AFP.
Însă oricât de populară ar fi, Elisabeta a II-a s-a retras în mare parte din viaţa publică după ce a suferit probleme de sănătate în octombrie, iar două apariţii înainte de jubileul de platină au arătat-o fragilă sau mergând cu un baston.
Premierul Boris Johnson a adus un omagiu "devotamentului de nezdruncinat" al reginei.
Omagii au venit şi din străinătate. Justin Trudeau, premierul Canadei, al cărei şef de stat este Elisabeta a II-a, a lăudat "conducerea sa fermă în momente de schimbare, dificultate sau incertitudine". Pentru Casa Albă, ea a consolidat prietenia, idealurile comune şi credinţa în democraţie dintre Regatul Unit şi Statele Unite.
Au fost bătute monede comemorative şi au fost emise opt timbre, care o înfăţişează pe Elisabeta a II-a în diferite momente ale domniei sale. Luni, în centrul capitalei vor fi trase salve de tun.
În contrast cu aceste omagii discrete, sunt prevăzute patru zile de festivităţi, între 2 iunie (ziua încoronării sale în 1953) şi 5 iunie, cu o paradă militară, un mare concert şi mii de prânzuri populare.
Sursa: Agerpres