Ora Pământului a fost sărbătorită ieri în toată lumea. Evenimentul a fost marcat şi la Bucureşti, unde a fost oprit
iluminatul exterior la Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului dar şi la câteva ministere, printre care cel al Transporturilor şi al Apărării Naţionale. Astfel de momente au loc în lume din 2007, când monumente sau clădiri celebre se scufundă timp de o oră în intuneric, ca un semnal de alarmă pentru ameninţările provocate de om la adresa planetei noastre.
Parisul, oraşul luminilor, a trecut timp de o oră, în întuneric aproape total. Celebrul Turn Eiffel, care domină capitala Franţei, şi-a stins milioanele de becuri, şi au rămas aprinse doar luminile de siguranţă şi cele stradale de la baza edificiului de metal. Doar Luna plină a mai luminat dintre nori turnul înalt de peste 300 de metri.
Porta Brandenburg, monumentul simbol al Berlinului, a intrat în întuneric de Ora Pământului, iar luminile au fost stinse, simbolic, de un actor costumat în urs Panda. Astfel, autorităţile germane au tras un dublu avertisment faţă de pericolul în care se află Terra din cauza distrugerilor produse chiar de oameni, distrugeri care ameninţă şi habitatul unor animale îndrăgite. La Moscova, becurile s-au stins la Kremlin şi în toată Piaţa Roşie, spre entuziasmul puţinilor curioşi.
Şi celebra Acropole a Atenei s-a întunecat, treptat, timp de o oră. Colina care domină capitala Greciei, cu tot cu
Parthenonul şi celelalte temple dedicate zeilor Olimpului, a rămas în beznă.
Luminile s-au stins şi în Portul din Sydney, locul de unde a început, în 2007, acest eveniment de conştientizare a nevoii de protecţie a Pământului. La fel s-a întâmplat şi în Auckland, Noua Zeelandă, sau în Singapore.
Şi în Asia a fost marcat acest moment pentru salvarea pământului. În capitala Taiwanului au fost stinse luminile
celebrului turn Taipei 101. Momentul a fost marcat de un spectacol susţinut de mai mulţi artişti.
Multe oraşe din China au stins luminile de ora Pământuli, de la Shanghai până la Beijing, unde celebrul Oraş Interzis din centrul capitalei s-a cufundat în beznă. Anul acesta, evenimentul a fost marcat în aproape 7 mii de oraşe din 180 de ţări şi teritorii.