Aleksei Navalnîi, opozantul rus aflat în detenţie, a jurat marţi că îşi va continua lupta împotriva Kremlinului, în prima zi a unui nou proces, la finalul căruia riscă să primească încă 10 ani de închisoare, informează miercuri AFP.
Anul trecut, mişcarea principalului critic al preşedintelui rus Vladimir Putin a fost zdrobită de autorităţile ruse, care au ordonat interzicerea ei şi lansarea de numeroase urmăriri judiciare împotriva membrilor săi.
Aleksei Navalnîi, care a supravieţuit unei grave otrăviri în 2020, a apărut într-o sală de audieri din colonia penitenciară unde este în prezent închis, la circa 100 de kilometri de Moscova, îmbrăcat în uniformă de deţinut şi ras în cap, în continuare foarte slăbit, alături de avocaţii săi şi de mai mulţi gardieni.
"Spun asta tuturor celor care sunt împotriva jefuirii Rusiei, care nu iubesc Rusia Unită (partidul lui Vladimir Putin). Voi continua să lupt", a declarat Navalnîi.
În timpul unei pauze la începutul audierii, opozantul de 45 de ani şi-a îmbrăţişat soţia, Iulia Navalnaia, şi a sărutat-o de mai multe ori zâmbind, relatează un jurnalist al AFP.
Plasarea lui Navalnîi în detenţie a fost puternic criticată de ţările occidentale, iar acest nou proces riscă să realimenteze tensiunile. "Condamnarea lui este incompatibilă cu principiile unui stat de drept", a denunţat marţi cancelarul federal german Olaf Scholz în timpul vizitei sale la Moscova.
La rândul său, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken s-a declarat "îngrijorat" de noile acuzaţii împotriva opozantului rus şi a îndemnat, într-un tweet, la "eliberarea" lui şi la încetarea urmăririlor care îl vizează.
De peste un an Alesei Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă într-un dosar controversat pentru fraudă, în colonia penitenciară nr.2 din Pokrov, la 100 km est de Moscova. Tocmai în această închisoare se desfăşoară procesul său care a început marţi, situaţie denunţată de opoziţie şi susţinătorii săi, care consideră că acesta constituie un mijloc pentru a limita caracterul public al dezbaterilor.
"Încă nu sunt declarat vinovat, dar sunt prezentat în uniformă de deţinut. (...) Aceasta este pentru ca bunicuţa care mă priveşte la televizor să-şi spună că sunt oricum deja la închisoare", a protestat Aleksei Navalnîi.
Anchetatorii îl acuză pe Aleksei Navalnîi de deturnarea a peste 356 milioane de ruble (4,1 milioane de euro) din donaţiile făcute organizaţiei sale anticorupţie (Fondul de luptă împotriva corupţiei, FBK) închisă între timp de justiţia rusă. Opozantul neagă că ar fi deturnat "o singură copeică" şi spune că urmăririle penale declanşate împotriva sa au ca scop să-l ţină cât mai mult după gratii şi să-l împiedice să denunţe corupţia şi să se opună Kremlinului.
De asemenea, Navalnîi riscă până la şase luni de închisoare pentru ultraj la tribunal, în timpul uneia dintre audierile sale de anul trecut.
Avocaţii lui Navalnîi au cerut marţi ca disidentul să fie lăsat să se îmbrace în haine civile şi ca audierile să fie amânate şi transferate la un tribunal din Moscova, însă judecătoarea Margarita Kotova a respins aceste cereri.
Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a denunţat luni "laşitatea" Kremlinului, în ajunul noului proces, calificând aceste noi urmăriri drept "ilegale" şi "necinstite". "Oamenilor Kremlinului le este atât de tare frică de el (de Aleksei Navalnîi), încât el va fi primul om din Rusia ce va fi judecat direct în închisoare. Ei vor să-l ascundă de ochii tuturor, de susţinătorii săi şi de jurnalişti", a adăugat Iulia Navalnaia.
În 2020, Aleksei Navalnîi a stat mai multe luni în convalescenţă în Germania, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic, otrăvire în spatele căreia el susţine că s-a aflat preşedintele rus Vladimir Putin.
Critic neobosit al Kremlinului, Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa în Rusia şi condamnat într-un dosar de fraudă pe care el îl consideră politic şi fabricat. Condamnarea lui a provocat un val de critici şi noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Moscovei.
Sursa> Agerpres