O biserică ortodoxă sârbă construită ilegal după războiul din Bosnia din anii 1990 pe proprietatea unei familii musulmane din regiunea Srebrenica a fost demolată sâmbătă, informează AFP.
Proprietara terenului din Konjevic Polje, Fata Orlovic, în vârstă de 78 de ani, al cărei soţ a fost ucis în masacrul de la Srebrenica din 1995, a recurs la CEDO după mai mulţi ani de lupte juridice în ţară, iar în octombrie 2019 instanţa de la Strasbourg a somat autorităţile locale să dărâme biserica şi să restituie terenul familiei reclamantei.
Demolarea s-a desfăşurat fără incidente, în prezenţa poliţiei, iar materialele au fost transportate în oraşul Bratunac, din aceeaşi regiune, unde vor fi folosite la construirea unei noi biserici.
Proprietara terenului a declarat pentru France Presse că este "cea mai frumoasă zi" a sa şi le-a mulţumit celor care au participat la lucrările de demolare. "Să o reconstruiască la ei, n-am nimic împotrivă. Eu nu m-aş duce niciodată să mă rog la o moschee construită astfel. Avem toţi acelaşi sânge", a spus Orlovic.
Biserica fusese construită în 1998, după războiul intercomunitar din 1992-1995 soldat cu aproape 100.000 de morţi, într-o perioadă în care Fata Orlovic era încă refugiată. La revenirea sa în sat, în 2000, văduva şi-a început bătălia juridică.
Biserica a fost mereu un punct nevralgic între comunităţile sârbă, ortodoxă, şi bosniacă, musulmană. În 2004, circa 100 de persoane din cele două comunităţi au fost implicate în ciocniri violente.
Demolarea are loc cu trei zile înainte de data la care Mecanismul pentru tribunalele penale internaţionale (MTPI) - care a reluat lucrările Tribunalului penal internaţional pentru fosta Iugoslavie după închiderea sa - urmează să anunţe verdictul în apelul fostului lider militar sârb bosniac Ratko Mladic împotriva condamnării sale pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul războiului din Bosnia.
Mladic, în vârstă de 78 de ani, a făcut apel la condamnarea sa în 2017 la închisoare pe viaţă pentru rolul său în masacrul de la Srebrenica din 1995, cel mai grav din Europa de după al doilea război mondial, când peste 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi de forţe sârbe.
Sursa: Agerpres