NBC News: Xi Jinping i-a spus în persoană lui Joe Biden că intenţionează să ocupe Taiwanul

NBC News: Xi Jinping i-a spus în persoană lui Joe Biden că intenţionează să ocupe Taiwanul

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a spus direct omologului său american Joe Biden în timpul întâlnirii lor recente din San Francisco că Taiwanul va fi „reunificat” cu China, dar că încă nu a sosit momentul potrivit, anunţă televiziunea NBC News, citând 3 surse separate familiare cu discuţia.

Potrivit surselor NBC News, foşti şi actuali oficiali din administraţia Statelor Unite, Xi i-a spus lui Biden într-o întâlnire de grup la care au participat peste 10 membri ai delegaţiilor chineze şi americane că Beijingul preferă să ocupe Taiwanul paşnic şi să evite folosirea forţei, scrie Hotnews.ro.

Sursele citate afirmă de asemenea că Xi a adus în discuţie inclusiv prognozele publice făcute de lideri militari americani care estimau că China intenţionează să ocupe Taiwanul până în 2025 sau 2027. Preşedintele chinez i-a spus însă lui Biden că aceste estimări sunt greşite deoarece el nu a stabilit deocamdată niciun calendar pentru „reunificare”.

NBC News notează de asemenea că delegaţia chineză a cerut înainte de întâlnire ca Biden să facă un comentariu public după întrevederea cu omologul său chinez în ceea ce priveşte susţinerea sa pentru obiectivul Chinei de reunificare pe cale paşnică a Taiwanului şi că nu susţine independenţa ţării insulare.

Casa Albă a refuzat cererea respectivă.

Biden şi Xi s-au întâlnit la jumătatea lunii noiembrie la San Francisco în contextul unei tentative mai largi de dezescaladare a tensiunilor dintre Washington şi Beijing, care au crescut constant în ultimii ani pe fondul mai multor dosare, de la războiul comercial declanşat de fostul preşedinte Donald Trump, la reprimarea uigurilor din regiunea Xianjing şi, cel mai recent, sprijinul tacit acordat de regimul chinez invaziei ruse din Ucraina.

Pentru Xi aceasta a fost prima vizită în Statele Unite după 2017.

China revendică tot mai des „reunificarea” cu Taiwanul

Întâlnirea dintre cei doi şefi de stat a avut loc după ce în luna septembrie China a cerut ONU să nu i se subestimeze „voinţa fermă” în ceea ce priveşte reunificarea Taiwanului, asigurând însă şi atunci că preferă ca acest lucru să fie realizat pe cale paşnică.

În ultimii ani China şi-a intensificat puternic retorica belicoasă faţă de Taiwan, o insulă pe care o consideră ca făcând parte din teritoriul său.

În luna aprilie a acestui an forţele armate chineze au simulat lovituri împotriva unor „ţinte-cheie” din Taiwan, în a doua zi a unui exerciţiu de „încercuire totală” prezentat de Beijing ca un „avertisment serios” pentru autorităţile insulei.

Manevrele au fost lansate la câteva zile după ce preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întâlnit în Statele Unite cu fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor de la Washington, Kevin McCarthy, la care Beijingul a promis că va răspunde cu măsuri „ferme şi energice”.

Tot în luna aprilie, China a reiterat că „ambele maluri” ale strâmtorii Taiwan îi aparţin, o referinţă la faptul că ţara insulară ar face parte din teritoriul său, şi a avertizat Occidentul că nu va face „nicio concesie” în această privinţă.

Cel mai recent, China a ameninţat lunea aceasta cu represalii companiile implicate într-o vânzare de arme către Taiwan, după ce SUA au dat undă verde unui acord de 300 de milioane de dolari vizând consolidarea apărării insulei revendicate de Beijing.

Afla mai multe desprexi jinpingchina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt