Peste 37.000 de oameni au murit în Turcia şi Siria. Este bilanţul la o săptămână de la cutremur. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul real al morţilor s-ar putea dubla după îndepărtarea tonelor de moloz. Zeci de regiuni, odată pline de viaţă, sunt acum numai ruine, zeci de mii de clădiri sunt una cu pământul. Între 50 şi 54 de miliarde de dolari va costa reconstrucţia zonelor puse la pământ, sunt doar primele estimări.
Autorităţile sunt pe urmele celor responsabili de starea precară a imobilelor. 113 oameni consideraţi vinovaţi au fost reţinuţi până acum, iar valul de arestări continuă. Printre dărâmături, însă, la mai bine de 180 de ore, există încă miracole. Cu ultimele puteri, salvatorii mai găsesc oameni în viaţă. Vă avertizăm, urmează imagini cu un puternic impact emoţional.
O săptămână a supravieţuit această femeie sub ruinele unei clădiri prăbuşite în timpul cutremurului. Iar 17 ore a durat operaţiunea de salvare. Pentru a ajunge la ea, salvatorii britanici au săpat tunele şi s-au luptat cu tone de moloz.
Şi un băieţel de numai 3 ani a avut viaţă după ce a stat sub dărămâturile care, odată, i-au fost casă. Şapte zile a aşteptat, în beznă, să fie salvat. Un alt copil de 6 ani a fost scos dintre ruine după 137 de ore.
Misiunile de salvare sunt însă tot mai puţine, iar în curând se vor încheia. De-abia după îndepărtarea resturilor clădirilor se va putea afla, cu adevărat, câţi oameni au murit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul morţilor va fi extrem de mare şi s-ar putea dubla în următoarele luni.
Nadir a rămas singur pe lume cu fiica sa. Casa în care locuia a fost făcută una cu pământul. Din păcate, soţia şi celălat copil al său se aflau înăuntru în timpul seismului. Acesta s-a întors la locul tragediei pentru a încerca să salveze ce a mai rămas din locul care îi spunea acasă.
Aproximativ 10 milioane de oameni, 5 în Turcia şi alte 5 milioane în Siria nu mai au un acoperiş deasupra capului. Pagubele lăsate în urmă de cele două seisme de peste 7 grade sunt inimaginabile. O autostradă din Kahramanmars a crăpat în mii de bucăţi.
În Siria, medicii lucrează contracronometru şi depun eforturi supraomeneşti pentru a-i salva pe cei care au fost scoşi de sub dărâmături. Este şi cazul lui Mostafa, un medic care de la seismul de 7 grade nu a părăsit spitalul.
Între timp au loc arestări pe bandă rulantă în rândul celor consideraţi vinovaţi de prăbuşirea clădirilor. Peste 113 oameni au fost reţinuţi până acum, printre ei arhitecţi, antreprenori sau ingineri şi au fost emise alte 133 de mandate de arestare. Turcia a promis că va ancheta orice persoană suspectată de iresponsabilitate, în condiţiile în care 25.000 de clădiri s-au făcut una cu pământul.
Între timp, întreaga lume se organizează pentru a-i ajuta pe cei loviţi de năpastă. 52 de camioane ale Naţiunilor Unite au ajuns în Turcia şi Siria. Iar Qatarul a anunţat că va trimite în zona distrusă de cutremur peste 10 mii de containere în care au fost cazaţi fanii la Campionatul Mondial. Acestea vor găzdui persoane care şi-au pierdut locuinţele. Qatarul a mai trimis deja 100 de tone de ajutor Turciei şi 130 de salvatori.