Medicii din Grecia a început marţi o grevă de o zi, zeci de cadre medicale mărşăluind pe străzile din Atena în semn de protest faţă de condiţiile ''sufocante'' din spitalele aflate în prima linie în lupta contra pandemiei de COVID-19, transmit Reuters şi AFP.
Cu aproape 6.000 de decese cauzate de noul coronavirus, Grecia a gestionat criza sanitară mult mai bine decât alte state europene şi a evitat prăbuşirea sistemului său medical, afectat deja de criza financiară ce durează de mai mulţi ani.
Totuşi, unităţile de terapie intensivă din spitale funcţionează la 80% din capacitate şi medicii vor ca guvernul să creeze noi unităţi pentru pacienţii COVID-19 şi să angajeze personal suplimentar.
''Există un risc grav atât pentru pacienţii COVID-19 în stare gravă, cât şi pentru pacienţii critici cu alte boli'', a avertizat sindicatul medicilor din spitale, OENGE.
''Orice impact negativ asupra sănătăţii publice va fi responsabilitatea exclusivă a guvernului, în pofida eforturilor sale de a transfera responsabilitatea către medicii din spitale şi alţi specialişti din sănătate'', a adăugat OENGE.
De la începutul pandemiei, peste 1.200 de pacienţi COVID-19 au ajuns în secţiile de terapie intensivă din Grecia. Marţi au fost raportate încă 880 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, ceea ce aduce la 179.802 numărul persoanelor infectate cu această boală de la detectarea primului caz din Grecia, în februarie 2020.
De asemenea, şi marinarii din Grecia se află în grevă marţi şi miercuri, navele care fac legătura între partea continentală a ţării şi insule rămânând legate la chei. Sindicatul grec al mecanicilor de nave Pemen solicită ''protecţia şomerilor de lungă durată şi sporirea indemnizaţiilor de şomaj'' şi a remuneraţiilor angajaţilor.
Sindicaliştii denunţă ''creşterea recurgerii la munca la negru'' în ultimele luni şi cer ''măsuri pentru repatrierea a mii de marinari'' blocaţi în alte ţări din cauza pandemiei de COVID-19.
Sursa: Agerpres