Macron susţine importanţa energiei nucleare în UE, pentru câştigarea independenţei energetice

Macron susţine importanţa energiei nucleare în UE, pentru câştigarea independenţei energetice

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, susţine că energia nucleară trebuie să se afle în centrul strategiei Uniunii Europene pentru tranziţia energetică, deoarece va ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) şi la câştigarea independenţei faţă de importurile de combustibili, relatează agenţia EFE.

Într-un interviu publicat marţi de "Le Parisien", Macron a reiterat angajamentul său privind construirea de noi reactoare nucleare în Franţa, astfel încât 70% din electricitate să fie generată de centralele atomice.

Întrebat despre propunerea controversată a Comisiei Europene privind includerea gazelor naturale şi energiei nucleare în taxonomia energiilor verzi, alături de regenerabile, şi ca atare eligibile pentru primirea de fonduri europene, Macron a susţinut această idee, în pofida criticilor legate de riscurile de funcţionar ale centralelor nucleare şi de reziduurile radioactive pe care le generează, cu o durată de sute de ani.

Avantajul energiei nucleare- a subliniat- este acela că permite "producerea de energie fără emisii şi neintermitentă", în timp ce regenerabilele "au o slăbiciune" şi anume "că sunt intermitente".

În plus, "nu este adevărat că se poate trece de la o zi la alta de la cărbune la energia eoliană sau solară, deoarece nici vântul nu suflă, nici soarele nu străluceşte toată ziua", a adăugat Macron.

Preşedintele francez a reamintit că Grupul Interguvernamental de Experţi în domeniul Schimbărilor Climatice (IPCC) a spus că tranziţia energetică nu se va putea face dacă se închid centralele nucleare.

Ţinând cont de aceste elemente şi plecând de la faptul că în Europa vor trebui închise toate centralele pe cărbune, el a avertizat că, dacă acest lucru se va face fără centrale nucleare va însemna ca acestea să fie înlocuite cu altele pe gaze şi atunci va creşte dependenţa de importurile din Rusia, care deja reprezintă în jur de 40% din sursa de aprovizionare a UE.

"De aceea, centrul strategiei europene trebuie să treacă la nuclear, dacă vrem decarbonizare şi să fim mai independenţi", a concluzionat Macron.

Franţa s-a alăturat ţărilor din centrul şi estul Europei în apărarea catalogării de către UE a energiei nucleare şi a gazelor drept "energii verzi", în opoziţie aflându-se alte state, precum Germania sau Spania.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt