În negru, din cap până în picioare. Acesta este modul în care Volodimir Zelenski a ajuns şi a plecat de la Conferinţa de Securitate desfăşurată la Munchen, în Germania, săptămâna trecută.
După tricoul kaki, tricoul polo închis la culoare şi mina asortată sunt cealaltă uniformă a „luptătorului rezistenţei de la Kiev” de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, iar preşedintele a ales să rămână în capitală. Iar demonstraţia recentă de forţă diplomatică a lui Donald Trump a fost o surpriză pentru un preşedinte ucrainean criticat în ultimele săptămâni chiar şi în propria ţară după o serie de paşi greşiţi şi după ce a fost „consumat” de trei ani de război, scriu corespondenţii de la Kiev ai ziarului „Le Monde”.
La 14 februarie, presa ucraineană şi specialiştii în geopolitică au remarcat în mod deosebit celălalt simbol al acestui „München II”: „Când începi să rezolvi soarta unei ţări fără prezenţa acelei ţări şi fără să o fi consultat se numeşte Conferinţa de la München, versiunea 1938. În acel an, au fost semnate acorduri care au permis Germaniei naziste să anexeze teritoriile cu populaţie germană din Cehoslovacia, pregătind terenul pentru cel de-al Doilea Război Mondial”, explică expertul în relaţii internaţionale François Heisbourg.
ZELENSKI, O FIGURĂ CONTROVERSATĂ LA KIEV
O recentă serie de paşi greşiţi ai lui Volodimir Zelenski la Kiev sunt un semn de oboseală, de nelinişte sau de temperament şi au relansat criticile privind gestionarea puterii de către acesta.
În primul rând, este vorba de gestionarea armatei în ultimul an. Cea mai recentă controversă este cazul generalului-locotenent Serhii Naiev, un comandant care a fost în fruntea forţelor comune ale armatei din 2020 şi care a fost demis fără explicaţii în urmă cu un an. De atunci, acesta se afla în rezervă la Ministerul Apărării, fără o funcţie anume, iar la 10 februarie şi-a permis să acorde un interviu influentei publicaţii online Ukrainska Pravda în care a detaliat nepregătirea armatei în februarie 2022 şi responsabilitatea autorităţilor, deplângând în treacăt faptul că trei comandanţi au fost acuzaţi că nu au apărat regiunea Harkov în mai 2024. „Este inacceptabil ca liderii militari să fie judecaţi în timpul războiului”, a declarat ofiţerul superior, care era numit „erou al Ucrainei” în urmă cu doi ani. Răspunsul a fost prompt: generalul locotenent tocmai a primit ordin să părăsească Kievul pentru a prelua comanda unui simplu grup tactic într-una dintre cele mai fierbinţi zone din regiunea Doneţk, în estul ţării, scrie news.ro.