La aproape un an de la explozia devastatoare din Beirut, HRW acuză autorităţile libaneze de ''neglijenţă criminală''

La aproape un an de la explozia devastatoare din Beirut, HRW acuză autorităţile libaneze de ''neglijenţă criminală''

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a acuzat marţi autorităţile libaneze de neglijenţă criminală, încălcarea dreptului la viaţă şi obstrucţionarea anchetei locale cu privire la explozia devastatoare din 4 august 2020 în portul din Beirut, relatează France Presse.

HRW a recomandat constituirea unei misiuni independente de anchetă a ONU şi instituirea de sancţiuni internaţionale împotriva unor înalţi responsabili libanezi.

Uriaşa deflagraţie din 4 august 2020, soldată cu 214 morţi şi peste 6.500 de răniţi, a fost declanşată de explozia mai multor sute de tone de nitrat de amoniu stocate din 2014 într-un depozit necorespunzător în port.

Într-un raport de 126 de pagini, organizaţia documentează numeroase deficienţe ale instituţiilor politice şi de securitate în gestionarea stocurilor de materiale periculoase de la sosirea lor în port, în 2013, şi până la explozia propriu-zisă a acestora.

Zeci de oficiali guvernamentali, vameşi şi responsabili locali de securitate care ştiau de pericolul reprezentat de stocurile de nitrat de amoniu sunt identificaţi în raportul HRW.

''Mai multe autorităţi au dat dovadă de o neglijenţă criminală, potrivit legii libaneze, în gestionarea încărcăturii'', rezumă raportul HRW, care are la bază numeroase interviuri şi sute de scrisori oficiale, dintre care unele nu au fost făcute publice niciodată.

''Dovezile sugerează cu tărie că unii responsabili guvernamentali erau conştienţi de riscul mortal pe care îl poate reprezenta nitratul de amoniu stocat în port şi au acceptat în mod tacit (să-şi asume) acest risc'', denunţă HRW.

Organizaţia recomandă impunerea unor sancţiuni împotriva tuturor indivizilor şi entităţilor ''implicate în încălcările continue ale drepturilor omului şi în eforturile destinate să submineze'' ancheta locală, în timp ce niciun oficial libanez nu a compărut în faţa justiţiei la un an de la această tragedie.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt