Joe Biden, vizită istorică la Kiev

Joe Biden, vizită istorică la Kiev

S-a scris istorie la Kiev! Preşedintele american Joe Biden a vizitat oraşul pentru prima oară de la începutul invaziei ruse! Liderul de la Casa Albă s-a plimbat pe străzile capitalei pe fundalul sirenelor antiaeriene şi a depus o coroană de flori pentru soldaţii morţi în lupte. Vizita preşedintelui Biden în plin război nu a fost doar o reconfirmare a sprijinului neclintit pentru Ucraina, ci şi o adevărată demonstraţie de forţă în ce priveşte securitatea. A fost alertă fără precedent în Ucraina.

Joe Biden a zburat în Polonia, de unde a călătorit cu trenul timp de 10 ore spre Kiev, la fel ca toţi ceilalţi lideri care au vizitat Ucraina de la începutul invaziei. Aeronava Air Force One a decolat de la baza Andrews. Reporterii aflaţi la bord nu au avut voie să aibă asupra lor niciun dispozitiv electronic. În programul public a lui Biden nu a fost menţionat nimic despre o posibilă vizită în Ucraina. Sâmbătă seara, Biden a ieşit la cină cu soţia sa, în Washington, iar de atunci nu a mai fost văzut în public.

În decursul celor 5 ore, cât a durat vizita, Biden s-a plimbat cu preşedintele Zelenski pe străzile din capitală. Cei doi au mers şi la mănăstirea Sf. Mihail din centrul oraşului, pentru a-i comemora pe soldaţii ucraineni căzuţi în lupte. Joe Biden a depus o coroană de flori şi la Zidul Amintirii, unde sunt expuse portretele a peste 4500 de soldaţi ucraineni care şi-au pierdut viaţa încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. În semn de apreciere, preşedintele Americii a primit o placă inscripţionată cu numele său pe Aleea Curajului.

Pe tot parcursul vizitei, avioanele americane au survolat graniţa ţării pentru a se asigura că nu există niciun pericol. Casa Albă a anunţat însă că Rusia a fost înştiinţată de această vizită, pentru a evita orice posiblă escaladare a conflictului.
Vizita lui Biden vine ca o gură de aer pentru armată ucraineană, dar şi pentru civilii, care speră că, la un moment dat, se vor putea întoarce acasă.

Chiar în ziua vizitei, Ucraina marchează moartea a peste 100 de persoane la protestele antiguvernamentale din 2014, care l-au răsturnat de la putere pe Viktor Yanukovich, preşedintele susţinut de Moscova. Vizita lui Biden în ţara devastată de război este prima a unui preşedinte SUA în ultimii 15 ani. Mai mult, şi în Statele Unite, este o zi importantă. Pe 20 februarie, SUA celebrează şi comemorează preşedinţii ţării, până acum 45 la număr.

foto: facebook.com/zelenskiy.official

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt