Cutremurele masive care au lovit Turcia şi Siria au curmat destine şi au ruinat vieţi. Afectat a fost însă şi patrimoniul istoric al celor două ţări. Vorbim de clădiri care au traversat milenii şi pe care seismul le-a făcut una cu pământul. La câteva ore după cutremurul de 7,8 grade, informaţiile despre pagubele produse au început să inunde canalele de informare.
Pe listă figurau zeci de clădiri istorice. Castelul din Gaziantep era una din principale atracţii ale regiunii. Primele fortificaţii datau din mileniul al II lea înainte de Hristos. Punct strategic deosebit, locul a beneficiat de atenţia romanilor, bizantinilor şi otomanilor. Cutremurul l-a pus la pământ.
Veche de peste 150 de ani, biserica din Iskenderun a fost grav avariată. Preotul care slujea aici şi familia acestuia au pierit printre ruine. Antakya sau Şanliurfa, două din cele mai vech localităţi locuinte permanent din Asia Mică sunt în ruină.
,,Urfa cea Glorioasă”, gazdă a celui mai vechi sanctuar cunoscut din lume, Gobekli Tepe, sit înscris din 2018 în Patrimoniul mondial al UNESCO, figurează şi el printre cele mai afectate zone.
Dezastru e şi Siria. Ţara, deja crunt afectată de războiul, cunoaşte un adevărat proces de ştergere a istoriei. Cel puţin 10% din patrimoniul cultural al Alepului a fost distrus. Înainte de cutremur, centrul vechi din Alep, unul din cele mai vechi centre urbane din lume, atrăgea turişti din întreaga lume.
Bilanţul distrugerilor bunurilor de patrimoniu va fi făcut abia în săptămânile şi lunile care urmează. Tot ceea ce pot spune în acest moment specialiştii e că acestea sunt masive şi ireversibile.
foto: captură video