INTERVIU EXCLUSIV CNN - Libanul nu trebuie să devină o altă Gaza din cauza Israelului, spune preşedintele nou ales al Iranului

INTERVIU EXCLUSIV CNN - Libanul nu trebuie să devină o altă Gaza din cauza Israelului, spune preşedintele nou ales al Iranului
foto: X

Loviturile ample ale Israelului asupra Hezbollah din Liban sunt „o criză umană şi umanitară” care riscă să arunce regiunea într-un conflict mai larg, a declarat noul preşedinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, pentru Fareed Zakaria de la CNN, într-un interviu exclusiv.
„Există pericolul ca focul evenimentelor care au loc (în Liban) să se extindă în întreaga regiune”, a spus Pezeshkian.
Hezbollah este o mişcare islamistă susţinută de Iran, cu una dintre cele mai puternice forţe paramilitare din Orientul Mijlociu. SUA consideră, totuşi, că Israelul a slăbit semnificativ grupul cu loviturile din ultima săptămână. 
Hezbollah face parte dintr-o alianţă condusă de Teheran, care cuprinde Yemen, Siria, Gaza şi Irak, care a atacat Israelul şi aliaţii săi de la începutul războiului cu Hamas.
Întrebat dacă Iranul va sfătui pe Hezbollah să se limiteze la atacurile israeliene, Pezeshkian a spus că Hezbollah se confruntă cu o ţară „înarmată până în dinţi şi are acces la sisteme de arme care sunt cu mult superioare oricui”.
„Nu trebuie să permitem ca Libanul să devină o altă Gaza în mâinile Israelului. Hezbollah nu poate face asta singur. Hezbollah nu poate sta singur împotriva unei ţări care este apărată, susţinută şi înarmată de ţările occidentale, ţările europene şi Statele Unite ale Americii”, a avertizat el. 
Pezeshkian a vorbit la CNN în timp ce liderii mondiali se întâlnesc marţi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în care se aşteaptă ca ostilităţile dintre Israel şi Hezbollah din Liban să domine agenda discuţiilor.
Pezeshkian a avertizat că evenimentele s-ar putea transforma într-un conflict regional, care „poate fi periculos pentru viitorul lumii şi al planetei, aşa că trebuie să prevenim comiterea acestor acte criminale de către Israel”.

Afla mai multe despregazalibanisrael
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt