Astrofizicienii urmăresc cu atenţie deşeurile spaţiale care gravitează în jurul Pământului, graţie unei hărţi realizate în timp real, pe care sunt prezente deja zeci de mii de obiecte cu grad ridicat de risc pentru civilizaţia umană. Oricând se poate întâmpla ca aceste gunoaie spaţiale să lovească sateliţii de care depindem tot mai mult în viaţa de zi cu zi, ceea ce ar da peste cap orice, de la comunicaţii la tranzacţii financiare.
Moriba Jah, inginer aerospaţial, Universitatea din Texas: Monitorizăm peste 26.000 de obiecte ale căror dimensiuni variază de la un telefon inteligent la Staţia Spaţială Internaţională. Aproximativ 3.500 dintre ele sunt sateliţi, dispozitive cu un scop precis, dar restul este doar gunoi.
Ne confruntăm cu ceea ce eu numesc un eveniment care poate provoca rapid reacţii în lanţ. Bucăţi uriaşe de rachete aflate în spaţiu de decenii sunt bombe cu ceas, pentru că la un moment dat fie vor exploda, fie vor fi lovite de alte obiecte şi se vor transforma în zeci de mii de piese.
Poziţionarea, navigaţia şi sincronizarea, tranzacţiile financiare, avertizările meteo, sateliţii care asigură aceste tipuri de servicii în orice moment ar putea fi loviţi de aceste bucăţi de deşeuri şi vor înceta să funcţioneze. Aşadar, ar putea avea un impact semnificativ asupra civilizaţiei umane, dacă am pierde aceste resurse plasate în spaţiu, în timp ce plasăm tot mai multe dispozitive în spaţiu.