Câţiva români s-au remarcat în peisajul infracţional din Anglia, devenind „vedete“ în urma fărădelegilor comise cu sau fără violenţă
În anii de după 1990, se estimează că din România au plecat în străinătate peste trei milioane de români, cei mai mulţi în Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie. Cea mai mare parte dintre ei au ocupaţii cinstite, dar alţii au ales calea fărădelegilor.
Au fost implicaţi în comiterea unor jafuri de răsunet, uneori armate, în proxenetism, exploatarea muncii, trafic de droguri, înşelăciuni etc. Şi aşa se face că, de-a lungul anilor, românii au căpătat o faimă proastă prin Europa, fiind consideraţi „exportatori“ de infracţionalitate, iInclusiv în Anglia.
Cel mai mediatizat caz de presa britanică şi românească a fost cel al bandei de români care, în ianuarie 2017, a sustras 260 de cărţi, manuscrise, ediţii princeps şi volume din secolele XVI şi XVII dintr-un depozit de lângă aeroportul Heathrow, din Londra, ce urmau să fie transportate la Los Angeles, pentru a fi expuse.