Declaraţia summit-ului NATO de la Washington. Ce conţine documentul

Declaraţia summit-ului NATO de la Washington. Ce conţine documentul

Liderii celor 32 de ţări NATO, reuniţi la Washington, au stabilit principalele direcţii, orientări şi principii ale alianţei în raport cu situaţia actuală de securitate, în care Ucraina joacă un rol central.

Potrivit Declaraţiei summitului, NATO sprijină "calea ireversibilă" a Ucrainei de a se alătura alianţei în viitor. O altă nuanţă de remarcat este limbajul mai critic la adresa Chinei decât în declaraţiile summiturilor anterioare. China este văzută ca un "facilitator decisiv" al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, textul stipulează că nu poate fi exclusă posibilitatea unui atac împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a aliaţilor şi de aceea trebuie întărită postura de descurajare. În plus, aliaţii nu exclud ca operaţiunile hibride împotriva lor să poată atinge nivelul unui atac armat, ceea ce, spun ei în declaraţie, „ar putea determina Consiliul Nord-Atlantic să invoce articolul 5 din Tratatul de la Washington”. Nu în ultimul rând, liderii NATO solicită Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul acestora, şi promit sprijin Chişinăului. Textul integral al declaraţiei, AICI.

Afla mai multe desprenatowashingtondeclaratie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt