Încălzirea globală cauzată de om a dus la „o pierdere aproape completă a stabilităţii sistemului care determină circulaţia curenţilor în Oceanul Atlantic, conturând perspectiva îngrijorătoare că acesta s-ar apropia de un punct critic, potrivit unui nou studiu citat de Washington Post.
În ultimii ani, cercetătorii au avertizat asupra slăbirii Sistemului Circulaţiei Meridionale a Atlanticului (AMOC), un sistem care transportă apa caldă şi sărată de la tropice către nordul Europei şi apoi trimite apele mai reci înapoi în sud pe fundul oceanului.
Totodată, cercetătorii care studiază schimbările climatice antice au descoperit că AMOC se poate opri brusc, provocând oscilaţii bruşte ale temperaturii şi alte modificări dramatice ale sistemelor meteorologice globale. Deşi oamenii de ştiinţă nu au observat în mod direct o încetinire a AMOC, studiul publicat joi în revista „Nature Climate Change”, bazat pe date despre temperatura şi salinitate pe o perioadă de peste un secol, a arătat schimbări semnificative în opt indici indirecţi ai intensităţii curenţilor.
Acestea arată că AMOC îşi pierde din intensitate sporind susceptibilitatea lui la dezechilibru, spune autorul studiului, Niklas Boers, cercetător la Potsdam Institute for Climate Impact Research din Germania.