Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat la începutul lunii aprilie comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn. În cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistenţă economică şi tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu circa 200 de miliarde de dolari. Acum, odată cu constatările tot mai evidente ale distrugerilor provocate de invazia rusă în Ucraina, analiştii cred că ajutorul pentru Ucraina poate începe imediat, deşi ar trebui să fie folosit cu discreţie. Repararea podurilor care sunt pur şi simplu distruse din nou de Rusia nu ar servi la nimic folositor, observă un reputat profesor de economie într-o analiză pentru The Guardian.
A vorbi despre un plan Marshall pentru Ucraina este un sport popular zilele astea. Jocul începe prin a estima public o cifră pentru costul reconstrucţiei Ucrainei după distrugerile provocate de armata rusă în zilele de după 24 februarie:
- 250 de miliarde de dolari;
- 500 de miliarde de dolari;
- un trilion de dolari;
Toate aceste estimări sunt calculate în funcţie de ipotezele despre cât de multe distrugeri au provocat ruşii în Ucraina distrus, dar şi până la cât ajunge costul îngrijirii refugiaţilor de război care au fugit din calea bombardamentelor.