Căştile Albe ale speranţei

Căştile Albe ale speranţei

,,Când salvezi o viaţă, salvezi omenirea". Este deviza Căştilor Albe, salvatorii din Siria. După cutremur, voluntarii au căutat printre ruine, în speranţa că vor găsi fiecare supravieţuitor. Nu este o misiune nouă. De ani, căştile albe salvează civili după bombardamente. Atenţie, urmează imagini şi detalii cu un puternic impact emoţional!

Sunt imaginile care au făcut înconjurul planetei. Un salvator îi cântă unei fetiţe aflate sub dărâmături, să o liniştească. Printre acelaşi ruine, la doar câţiva centimetri distanţă, fratele lui Sham îşi pune şi el speranţele în voluntari. Cei doi copii au fost scoşi dintre dărâmături după şase ore de efort.

The White Helmets sunt oamenii care i-au salvat. După cutremur, 3.0000 de voluntari ai organizaţiei caută zi şi noapte supravieţuitori. Cu resurse limitate, într-o ţară deja în ruină, Căştile Albe arată că viaţa poate birui şi în cele mai rele condiţii. Fiecare salvare e întâmpinată cu urale. Într-una dintre zile au scos de sub dărâmături trupul unui coleg. Au făcut-o plângând.

Pentru voluntarii de la Căştile Albe să caute printre clădirile făcute una cu pământul nu e o misiune nouă. Organizaţia de salvare a fost înfiinţată în 2012, atunci când în Siria a început războiul. După fiecare bombardament, neînarmaţi, sunt primii care intervin, în căutarea supravieţuitorilor.

Acum sunt cu toţii salvatori. Pe lângă misiunile de căutare, ajută la reconstrucţia comunităţilor. Au fost de trei ori nominalizaţi la premiul Nobel pentru Pace, iar Netflix a făcut un documentar despre ei, care a câştigat Oscarul. Un alt documentar premiat este Last Men in Aleppo.

Nu doar bărbaţii poartă căşti albe. Peste 200 de femei din organizaţie oferă asistenţă medicală răniţilor.

Salvatorii acţionează doar în zonele controlate de opoziţia faţă de regimul Al-Assad. De-a lungul anilor, Rusia a încercat o campanie de discreditare şi i-a asociat cu teroriştii. Într-un conflict în care mulţi au ales armele, Căştile Albe sunt însă de partea vieţii. Până acum 252 de voluntari au fost ucişi. Au salvat însă, spun ei, peste 125.000 de suflete.

foto: facebook.com/SyriaCivilDef

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt