Reuniunea europeană din Republica Moldova are loc în inima ţinutului viticol de peste Prut, la Castelul Mimi. Monumentul istoric din satul Bulboaca este în topul celor mai frumoase 15 vinării din lume şi este o carte de vizită a Moldovei. Dincolo de discuţiile oficiale, liderii europeni au parte nu numai de un peisaj pitoresc, ci şi de bucate tradiţionale modernizate.
Bulboaca, satul moldovenesc de la 45 de kilometri de Chişinău, faimos în Moldova pentru castelul Mimi şi pentru Fabrica de Vin, a devenit joi centrul Europei. Castelul cu două etaje, a cărui construcţie s-a terminat în 1901, este simbolul raionului. Boierul Constantin Mimi, proprietarul clădirii, a studiat viticultura şi vinificaţia la Montpellier şi s-a întors la Chişinău impregnat de spiritul francez. Nu a făcut doar clădirea impresionantă, ci a început să cultive şi struguri din soiul „Aligote”, care a ajuns unul dintre vinurile preferate ale moldovenilor.
În 1940, Castelul Mimi a ajuns în proprietatea statului sovietic şi a fost transformat în fabrică de vin. Una dintre cele mai mari din URSS. În anii 80, Mimi producea mai mult de şase milioane de sticle de vin pe an. În 2010, a început modernizarea clădirii şi a fabricii, ajunsă în proprietatea unei familii din Moldova.
Clădirea impresionantă a fost aleasă pentru summitul european, un semn al susţinerii pentru fosta republică sovietică şi pentru Ucraina vecină. O atenţie sporită a fost acordată decorului şi amenajărilor. Meniul pentru invitaţi, atent selecţionat reflectă patrimoniul gastronomic al ţării, însă reinterpretat.
Oaspeţii vor putea mânca „Roata norocului” - o tocăniţă de vinete şi roşii, presărată cu pudră de vin din soiul Rară Neagră. Sarmalele cu mămăligă sunt prezente în meniu. Într-o altă formă, însă. La desert, invitaţi vor fi serviţi cu Babă neagră, o prăjitură moldovenească tradiţională, asezonată cu îngheţată din vin Merlot, sos de vanilie şi jeleu din suc de struguri.