Bulgaria, a doua casă pentru ucraineni

Bulgaria, a doua casă pentru ucraineni

Bulgaria nu îi atrage doar pe turişti, ci şi pe refugiaţii ucraineni ! Nu pentru distracţie, însă. Sute de mii de cetăţeni din ţara lovită de război au ajuns pe litoralul bulgăresc şi lucrează acolo. Încearcă să-şi creeze o nouă viaţă departe de drama de acasă. Poartă, însă, cu ei, în permanenţă gândul şi sperana că, la un moment dat, îi vor revedea pe cei dragi pe care i-au lăsat în urmă în Ucraina.

Natalia are 28 de ani şi este din Harkov. A ajuns în Bulgaria în urmă cu un an, alături de o prietenă care i-a spus că poate începe o nouă viaţă aici. Familia ei a rămas, însă, în Ucraina. A vrut să-şi aducă şi părinţii în Bulgaria, însă aceştia nu vrut să-şi părăsească locuinţa. În Ucraina, Natalya lucra ca şi contabilî, iar acum este barman la unul dintre hotelurile de pe litoralul bulgăresc.

Prin aceeaşi situaţie a trecut şi Valeriya. La doar 18 ani a fugit din Ucraina împreună cu mama şi sora ei. Tatăl a rămas acasă. Le este foarte greu, însă bulgarii au reuşit sa le facă se simtă ca acasă. Valeria spune că Bulgaria a fost şansa ei la o nouă viaţă. Chiar şi aşa, tot ceea ce îşi doreşte este să se întoarcă acasă.

De la începutul războiului, aproape 300.000 de ucraineni au ajuns în Bulgaria. Peste 100.000 dintre ei au reuşit să beneficieze de protecţie temporară şi adăpost în ţara vecină.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt