Alegerile din Turcia, un nou tur de scrutin. Erdogan vs. Kılıçdaroğlu

Alegerile din Turcia, un nou tur de scrutin. Erdogan vs. Kılıçdaroğlu

Premieră în istoria Turciei: preşedintele va fi ales în al doilea de scrutin, care e programat peste două săptămâni,. Asta după ce niciunul dintre candidaţi nu a obţinut jumătate plus unu din voturi. Iar diferenţa dintre ei este de 5 procente. Atât preşedintele în funcţie, Recep Erdoan, care a reuşit să câştige 49,5 la sută, cât şi opozantul său, Kemal Kilicdaroglu, cu 44,89%, spun că sunt gata pentru turul decisiv.

Au fost alegeri strânse în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Turcia. După numărarea a peste 99% din voturi, Erdogan conducea cu 49,4% iar Kilidaroglu avea 44,96%. Preşedintele în funcţie a avut o poziţionare mai bună decât au prezis sondajele dinaintea alegerilor. Opoziţia a acuzat alianţa lui Erodgan că a întârziat apariţia rezultatelor prin depunerea contestaţiilor.

Al treilea candidat prezidenţial, Sinan Ogan a primit 5,2% din voturi. Ogan ar putea fi pionul decisiv în lupta politică din turul doi, în funcţie de candidatul pe care îl va alege să-l susţină.

După ce a primit peste 5 procente din votul exprimat, al treilea candidat prezindenţial, Sinan Ogan, a spus că va analiza cu atenţie ce vor spune ceilalţi doi candidaţi despre securitatea naţională şi despre interesele ţării. Erdogan are prima şansă iar opoziţia şi-a atins vârful maxim, spune istoricul Ionuţ Cojocaru.

Va fi o campanie electorală furibundă, sunt de părere experţii. Pentru Turcia, ţara cu 85 de milioane de locuitori, urmează 2 săptămâni de incertitudine, care ar putea agita pieţele financiare. Experţii se aşteaptă la fluctuaţii ale monedei şi ale pieţei bursiere.

foto: twitter.com/fsasoldier

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt