Alegeri cu miză istorică în Marea Britanie. Cât de periculoasă este ascensiunea extremiştilor şi în această ţară, după Franţa şi Italia

Alegeri cu miză istorică în Marea Britanie. Cât de periculoasă este ascensiunea extremiştilor şi în această ţară, după Franţa şi Italia
foto: Facebook

O pagină a istoriei se întoarce, joi, în Regatul Unit, unde se aşteaptă ca Partidul Laburist, de centru-stânga, să provoace o înfrângere zdrobitoare conservatorilor, aflaţi la putere de 14 ani, în cadrul unor alegeri generale marcate de recenta ascensiune a dreptei dure, relatează AFP.
După mulţi ani dificili în care poporul britanic a trebuit să suporte Brexitul, criză economică şi socială, pandemia de Covid, scandaluri şi instabilitate politică - trei prim-miniştri conservatori din 2022 şi încă cinci din 2010 până atunci - alegătorii tânjesc după un singur lucru: schimbare.
Nu este momentul pentru optimism sau speranţă nebună, dar sunt pregătiţi să îi dea o şansă lui Keir Starmer.
Keir Starmer este un politician laburist auster, puţin cunoscut, în vârstă de 61 de ani, fost avocat pentru drepturile omului şi apoi procuror general, înainte de a fi ales deputat în Parlament în urmă cu doar nouă ani. Este de aşteptat ca el să devină prim-ministru, o funcţie care revine liderului partidului politic care obţine majoritatea locurilor în alegerile legislative.
Keir Starmer nu este nici carismatic, nici foarte popular. El a rămas extrem de prudent, chiar vag, în timpul campaniei, pentru a nu compromite avansul de 20 de puncte al partidului său faţă de conservatori. Scopul său? Să proiecteze o imagine de seriozitate şi de fermitate, în special în ceea ce priveşte politicile fiscale şi economice, după ce şi-a reorientat partidul fără nicio ezitare de la eşecul monumental al lui Jeremy Corbyn, care se poziţionase foarte la stânga în 2019.
Promisiunile sale? Sunt limitate. Partidul Laburist nu are o "baghetă magică", a avertizat el deja, informează news.ro.

Afla mai multe desprealegerimarea britanie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt