Alegătorii au votat în favoarea unei modificări din temelii a Constituţiei moştenite de la Pinochet

Alegătorii au votat în favoarea unei modificări din temelii a Constituţiei moştenite de la Pinochet

Partidele de stânga care vor o schimbare din temelii a Constituţiei chiliene moştenite de la dictatura militară a lui Augusto Pinochet (1973-1990) le devansează pe cele ale dreptei conservatoare, dar independenţii se află în frunte în urma scrutinului care va desemna Adunarea constituantă ce va elabora noua lege fundamentală, transmite luni AFP.

Cele două liste care reunesc candidaţi de stânga (mergând de la centru-stânga până la partidul comunist), ce vor să propună un nou model pentru Chile, cu o serie de drepturi sociale - precum educaţia, sănătatea sau locuinţa - garantate, întrunesc 33% din sufragii, după numărarea a 64% din buletinele de vot.

Cu 21% din sufragii, dreapta la putere care apără sistemul actual, ce ar fi favorizat creşterea economică a ţării, nu dispune de controlul asupra deciziilor Adunării constituante, ce va compusă din 155 de membri aleşi pe o bază paritară şi în care 17 locuri sunt rezervate celor zece populaţii indigene.

Candidaţii independenţi - actori, scriitori, profesori, lucrători sociali, avocaţi -, dintre care mulţi au participat la cea mai mare mişcare socială din ultimele decenii, declanşată în octombrie 2019 pentru a cere o societate mai egalitară, au obţinut restul de voturi, devansând partidele tradiţionale.

În lipsa sondajelor, niciun analist nu a anticipat o asemenea performanţă a independenţilor sau rezultatul mediocru al dreptei la putere, unită cu extrema dreaptă pe o singură listă, înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt