La Paris a început procesul celui mai sângeros act terorist din istoria Franţei: atacul de la Bataclan. Pe 13 noiembrie 2015, teroriştii Statului Islamic, înarmaţi cu puşti şi veste cu explozibil au atacat sute de oameni aflaţi în apropierea stadionului naţional, la terase şi în sala de concerte Bataclan. Acum, la 6 de la masacru, rudele victimelor speră cu sufletul la gură să se facă dreptate în cea mai mare tragedie pe care Franţa a suferit-o de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
A început procesul atentatelor din 2015 de la teatrul Bataclan şi de la Stade de France în care 130 de oameni au murit iar alte 1,000 de persoane au fost rănite. După noaptea sângeroasă, Preşedintele Franţei de atunci, Francois Hollande a declarat stare de urgenţă pe tot teritoriul ţării, care a durat 2 ani de zile. Ieri, singurul supravieţuitor din cei 10 terorişti, Salah Abdeslam, a fost dus în faţa Curţii de Justiţie.
În timp ce se pregătea de atacul sinucigaş, bărbatul şi-a aruncat centura cu explozibili şi a fugit la Bruxelles, unde a fost prins câteva luni mai târziu. Salah se află în izolare totală de peste 5 ani şi este supravegheat video non-stop, ceea ce a costat autorităţile peste 2 milioane de euro.
În timpul primei zile de proces, atacatorul care s-a descris ca un soldat al statului islamic, ar fi strigat pentru 2 minute către judecătorul principal al instanţei şi i-ar fi spus că a fost tratat ca un câine în toţi aceşti ani.
Victimele ar fi ripostat şi l-ar fi acuzat de moartea celor 130 de oameni. Deşi e doar prima zi dintr-un lung proces, atât supravieţuitorii cât şi rudele celor decedaţi aşteaptă cu sufletul la gură să se facă dreptate.
Se estimează că procesul în care sunt implicaţi 300 de avocaţi şi 1,800 de părţi civile va dura aproximativ 9 luni de
zile.
Guvernul francez a ordonat vigilenţă totală în ceea ce priveşte ameninţările teoriste pe toată durata procesului.