35 de ani de la înăbuşirea în sânge a revoltei studenţilor chinezi din Piaţa Tiananmen. Cresc tensiunile între China şi Taiwan

35 de ani de la înăbuşirea în sânge a revoltei studenţilor chinezi din Piaţa Tiananmen. Cresc tensiunile între China şi Taiwan
foto: X

Securitatea era strictă şi accesul a fost restricţionat în Piaţa Tiananmen din Beijing, marţi, când se împlinesc 35 de ani de la represiunea manifestanţilor împotriva regimului comunist.
Hong Kong-ul a sporit, de asemenea, prezenţa poliţiei şi a făcut opt arestări, în timp ce în Taiwanul autonom, activiştii se pregăteau să comemoreze, iar preşedintele nou ales a spus că evenimentele din 4 iunie 1989 nu vor fi niciodată uitate, ceea ce riscă să sporească şi mai mult aversiunea Beijinului faţă de conducerea de la Taipei, relatează Reuters şi AFP, citate de news.ro.
Tancurile chinezeşti au intrat în piaţă înainte de zorii zilei de 4 iunie 1989, pentru a pune capăt unor săptămâni de demonstraţii pro-democraţie ale studenţilor şi muncitorilor. Imaginile arătate la televiziune ale unui chinez singur, îmbrăcat într-o cămaşă albă, care stătea în faţa unei coloane de tancuri, s-au răspândit în întreaga lume şi au devenit imaginea emblematică a demonstraţiilor.
La zeci de ani de la represiunea militară, activiştii pentru drepturile omului spun că obiectivele iniţiale ale demonstranţilor, inclusiv o presă liberă şi libertatea de exprimare, rămân îndepărtate, iar ziua de 4 iunie este încă un subiect tabu în China.

Afla mai multe despretiananmenchinataiwan
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt