Poliţiştii au intervenit la 71 de evenimente în şcoli sau lângă acestea în perioada 29 martie-4 aprilie

Poliţiştii au intervenit la 71 de evenimente în şcoli sau lângă acestea în perioada 29 martie-4 aprilie

Poliţia Română a continuat, în perioada 29 martie - 4 aprilie, acţiunile pe linia siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar. Acţiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului şcolar.
Astfel, au fost angrenaţi 6.330 de poliţişti în activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, fiind făcute intervenţii la 71 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, 37 dintre ele fiind sesizate prin 112.
„Pentru organizarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate de structurile cu atribuţii şi responsabilităţi în creşterea gradului de siguranţă şcolară, în anul şcolar 2023-2024, au fost derulate activităţile circumscrise consolidării climatului de siguranţă în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului Naţional Cadru de Acţiune pentru siguranţa şcolară. În perioada 29 martie – 4 aprilie 2024, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliţiei Române, aproape 8.700 de poliţişti au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române.
Au fost angrenaţi 6.330 de poliţişti în activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au acţionat 1.147 de poliţişti.
În această perioadă, s-a asigurat intervenţia la 71 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, 37 fiind sesizate de cetăţeni prin S.N.U.A.U. – 112.
De asemenea, au fost organizate 97 de acţiuni pe linia siguranţei în şcoli, fiind derulate 2.508 activităţi de prevenire şi de informare, în cadrul a 1.016 unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 65.054 de beneficiari, mai spune sursa citată.
Dintre acestea, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying şi a celui de violenţă şcolară, la 914 ore de curs la care au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă.
Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 710 activităţi, precum şi 488 de activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii.
De asemenea, au fost controlate 831 de unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor şi protecţia persoanelor.
În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, fiind constatate 5 infracţiuni şi adresate 28 de informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în unităţile de învăţământ.
În cadrul planului, au participat 832 de poliţişti la întâlnirile Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar.
Totodată, au fost efectuate verificări ale unităţilor de alimentaţie publică situate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 46 de informări către instituţiile cu atribuţii specifice pentru remedierea neregulilor constatate.
Au fost organizate şi desfăşurate 403 activităţi pentru verificarea respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice de către pietoni şi conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul şcolar.
În cadrul activităţilor derulate, au fost verificaţi 1.942 de conducători auto, dintre care 398 care asigură transportul şcolar, fiind aplicate 483 de sancţiuni contravenţionale şi constatate 3 infracţiuni la regimul rutier.
În contextul Zilei Internaţionale pentru Nonviolenţă în Şcoală, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române, şi Ministerului Educaţiei, a fost demarată Campania pentru conştientizarea consecinţelor asociate faptelor de violenţă şcolară în unităţile de învăţământ preuniversitar - ,,Tu ştii ce consecinţe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.
Campania se derulează la nivel naţional, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, în perioada ianuarie - iunie 2024, conform Calendarului anului şcolar pe module pentru anul 2023-2024 şi are ca scop informarea elevilor cu privire la noţiuni din domeniul juridic, dar şi a părinţilor pentru identificarea comportamentelor de risc şi a situaţiilor vulnerabile la care pot fi expuşi elevii în vederea reducerii victimizării.
În perioada 1 – 30 aprilie 2024, la nivel naţional se derulează proiectul ,,România – Anul European al Tineretului 2022”, organizat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, care abordează aspecte privind prevenirea şi combaterea consumului de droguri, a violenţei, precum şi promovarea sănătăţii mintale în rândul tinerilor.
Pentru identificarea şi implementarea celor mai bune soluţii, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi şi cadrele didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul creşterii gradului de siguranţă în mediul şcolar, poliţiştii vor continua derularea acţiunilor şi activităţilor specifice pe tot parcursul anului şcolar 2023 – 2024.

Afla mai multe desprescolipolitieinterventii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt