Motivare mai scandaloasă decât sentinţa în cazul disidentului Gheorghe Ursu

Motivare mai scandaloasă decât sentinţa în cazul disidentului Gheorghe Ursu
foto: iccj.ro

Omorât în timpul regimului comunist de Securitate, disidentul Gheorghe Ursu nu şi-a găsit dreptatea nici în democraţie. Motivarea magistraţilor pentru achitarea torţionarilor inginerului, spune socitatea civilă, este mai radicală formă juridică de reabilitare a totalitarismului comunist de după Revoluţie. Gheorghe Ursu nu ar fi fost opozant al regimului comunist, pentru că opiniile lui nu au fost făcute publice, spun cei trei magistraţi care au luat decizia care a scandalizat întreaga societate. Un lider de partid cere chiar excluderea acestora din magistratură.

Este vocea inginerului Gheorghe Ursu, care rememora şedinţa convocată de Nicolae Ceauşescu la patru luni după cutremurul din martie 1977.

Ordinele dictatorului erau clare: nu se mai admite nicio reparaţie fără aprobare!

Trei magistraţi de la Curtea Supremă au construit însă o altă versiune a realităţii din perioadă comunistă. În motivarea deciziei de achitare definitivă a foştilor ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş se spune că:

„Victima nu şi-a manifestat public dezacordul faţă de politica şi conducerea de stat şi partid, astfel încât să devină o persoană periculoasă pentru securitatea statului”.

”Opiniile şi nemulţumirile sale au fost exprimate fie în jurnalul său intim, dar nu a fost făcut public, fie prin materialele transmise la postul de radio Europa Liberă, dar nu a fost menţionat numele său”, mai scrie în motivare.

Cei trei magistraţi mai susţin în motivare că în anul 1985, adică atunci când Gheorghe Ursu a fost încarcerat şi a murit ucis în bătaie, „nu se mai putea considera că exista o intenţie clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităţilor statului”.

Judecătorii au susţinut în motivare şi că „aşa-zisele acţiuni de reprimare şi intimidare invocate de parchet sunt metode de supraveghere sau cercetare şi procedee probatorii folosite în anchetarea infracţiunilor”.

Trei magistraţi sunt cei care i-au achitat definitiv pe foştii ofiţeri de securitate.

Constantin Epure este judecătorul care a decis în 2019 să retrimită dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 la Parchetul Militar, după ce a anulat mare parte din probe.

Iar împreună cu Alin Sorin Nicolescu, colegul de complet, l-a chitat în 2021 pe Gabriel Oprea în dosarul DIPI.

Valeria Voica, al treilea judecător, a făcut parte şi din completul de judecată care l-a eliberat pe Cristian Popescu Piedone.

Acum mai există o singură posibilitate. Parchetul militar ar putea apela la o cale extraordinară de atac.

În emisiunea Insider Politic, fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei, descrie amănunţit chinurile prin care a trecut tatăl său în timpul anchetei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt