FOTO - Măsuri suplimentare de evacuare în zona străzii surpate din Slănic. Autorităţile emit mesaj RO-ALERT

FOTO - Măsuri suplimentare de evacuare în zona străzii surpate din Slănic. Autorităţile emit mesaj RO-ALERT

Autorităţile din Prahova anunţă joi măsuri suplimentare de evacuare în zona străzii surpate din oraşul Slănic şi emiterea unui mesaj RO-ALERT. De asemenea, o echipă IGSU, alături de specialişti în domeniul construcţiilor şi de mineri va face o nouă evaluare a situaţiei.

”Urmare a situaţiei actuale regăsite la nivelul localităţii Slănic, coroborat cu ultimele decizii adoptate în urma şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a dispus extinderea perimetrului de siguranţă prin evacuarea comunităţilor din proximitatea zonei afectate. În acest sens, prin grija Instituţiei Prefectului şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, acţiunea de evacuare a populaţiei, în scopul eliminării oricărui pericol în ceea ce priveşte siguranţa acestora se va realiza în cel mai scurt timp”, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, din dispoziţia secretarului de stat, şeful DSU, dr. Raed Arafat, o nouă echipă  din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se va deplasa în localitatea Slănic, unde alături de specialişti în domeniul construcţiilor şi mineri, vor efectua o nouă recunoaştere şi o analiza amănunţită a situaţiei.
Şi Prefectura Prahova a făcut un anunţ referitor la măsuri suplimentare de evacuare.
”Prefectul judeţului, domnul Emil Drăgănescu, aflându-se la faţa locului în urma surpării de teren din Slănic, informează cetăţenii oraşului Slănic faptul că, datorită ultimelor date primite şi a informaţiilor preliminare, se impun măsuri suplimentare de evacuare în zona adiacentă craterului”, conform unui comunicat al Prefecturii Prahova.

De asemena, prefectul judeţului Prahova roagă cetăţenii oraşului Slănic să-şi păstreze calmul, să colaboreze cu instituţiile statului şi să aibă încredere în autorităţi.

Autorităţile anunţă şi emiterea unui mesaj RO-ALERT pentru zona afectată.

Până acum, 42 de locuitori ai oraşului Slănic, judeţul Prahova, au fost evacuaţi după ce o porţiune din strada 23 August s-a prăbuşit. Încă de marţi s-a anunţat că aceătia nu se vor putea întoarce în apartamentele loc, întrucât blocurile au fost afectate. Specialiştii au arătat că prăbuşirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acţiunea omului. Prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, a lansat un atac dur la adresa Consiliului Judeţean Prahova, acuzându-i pe liberalii din conducere că lipsesc, aşa cum fac de obicei, de la şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi nu au trimis pe nimeni la Slănic, unde CJ a derulat o amplă lucrare de introducere a reţelei de gaze.

”Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, a declarat, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

Acesta a prezentat concluziile specialiştilor care au făcut verificări la Slănic, unde strada 23 August s-a prăbuşit, iar aceste rapoarte aretă că aceste fenomene ”nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.

”Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.

Conform acestor concluzii, strada s-a prăbuşit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse – scurgeri de pe versanţi, avarierea conductelor, scurgeri de pe versanţi,

Staţii portabile duse la Slănic nu au înregistrat activitate seismică în zonă, iar surparea nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime cauzate de prezenţa în zonă a unui masiv de sare.

CJSU Prahova a decis, în şedinţa de maţi după-amiază, ca deţinătorii tuturor reţelelor de la Slănic- Hidro Prahova, Electrica, STS sau firme private -  vor trebui să devieze traseele utilităţilor. Primăria va trebui să încheie contracte cu firme care oferă servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare pentru stoparea surpării.

”Şi foarte interesant, şi cred că era de datoria mea să o fac, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost efectuate toate acele lucrări pe zona respectivă, să vedem şi să ştiţi dacă au fost autorizate, dacă au respectat normele legale. (...) Mă refer la mai multe tipuri de lucrări însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă în ultima perioadă sunt acele lucrări pentru reţeaua de gaze care din nefericire trec exact pe deasupra aceste surpări, acuma pe dedesubt şi pentru care Primăria a notificat în mai multe Consiliul Judeţean să dispună repararea lor”, anunţă prefectul.

El a precizat că se referă la ”absolut toate” lucrările care s-au realizat în zonă.

În ceea ce priveşte fonduri pentru relocarea oamenilor evacuaţi, prefectul a criticat Consiliul Judeţean pe motiv că a alocat pe criterii politice, marţi, fonduri primăriilor, ignorând solicitarea venită in partea oraşului Slănic, condus de un primar PSD. În acest context, prefectul a dat asigurări că Guvernul va sprijini autorităţile din Slănic.

Prefectul de Prahova a lansat un atac dur la adresa conducerii liberale a Consiliului Judeţean Prahova.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt