Centrul Capitalei a devenit centrul drogurilor! La peste 30 de ani de la difuzarea primelor imagini cu aurolaci, Bucureştiul oferă un nou peisaj uimitor: oameni care se droghează ziua în amiaza mare vis a vis de Universitate, chiar sub nasul poliţiei şi în văzul miilor de trecători care tranzitează zona. Stau la cerşit pentru mâncare, dar cu banii obţinuţi îşi cumpără tot felul de derivate din substanţe chimice, extrem de periculoase, care îi transformă în zombie.
O echipă FOCUS a mers în Parcul Colţea, acolo unde de luni de zile îşi fac veacul zeci de oameni ai străzii, printre ei - foarte mulţi copii. Iar autorităţile nu au ce să le facă. Atenţie, urmează imagini şi detalii cu impact emoţional.
Tânăra pe care aţi auzit-o...nu are mai mult de 16 ani. Este împreună cu un băiat care...pare mai mic decât ea. Amândoi aşteaptă... doza de fericire, cum o numesc ei. După doar câteva secunde...o primesc! Par imagini dintr-un film cu traficanţi şi consumatori de droguri doar că...totul este real. Dealerul...apare şi el. Îşi lasă marfa şi pleacă! Sesizează că îl filmăm şi aproape că fuge din cadru. Aşa credem noi... doar că revine cu marfă pentru alţi 10 oameni. Iar...victime îi cad mulţi...iar totul are un preţ bine stabilit.
Totul...în centrul capitalei, la doar câţiva paşi de oamenii care trec nepăsători.
Raiduri ale poliţiei sunt în fiecare zi însă...nici legislaţia nu-i ajută pe agenţi. Atunci când ajung cu ei la secţie, nu au o cantitate mare de droguri asupra lor, în plus...toţi sunt consumatori...nu dealeri.
Iar legislaţia...îi favorizează pe cei asemenea celor de la km o al capitalei. Când un traficant dispare, altul îi ia locul.
O dependenţă care împinge la degradare şi moarte. Un sfârşit care de multe ori este la un click distanţă. Piaţa online a substanţelor interzise se dezvoltă şi la noi.
DIICOT a trimis în judecată, în dosarul „Enigma”, 16 persoane implicate în cea mai amplă piaţă online de vânzare a drogurilor, cu peste 11.000 de utilizatori. Este vorba despre un grup virtual în care consumatorii se cunoşteau cu dealerii pentru a-şi comanda droguri.
Plaja stupefiantelor conţine acum tot mai multe derivate din substanţe chimice - este şi motivul pentru care legislaţia de la noi a suferit modificări.
În România nu există un registru al consumatorilor de droguri pentru că în sine, consumul nu este incriminat. În acest moment există în jur de 1.700 de beneficiari ai programelor Agenţiei Naţionale Antidrog, care primesc asistenţă medicală, psihologică şi socială. 28 de grupări organizate, specializate în trafic de droguri, au fost destructurate în primele şase luni ale acestui an. De la începutul anului au fost confiscate 392 kg de droguri.