Un milion şi jumătate de români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Guvernanţii au anunţat o creştere a venitului minim brut la 3.000 de lei. Mărirea nu îi mulţumeşte nici pe cei cu veniturile mici, nici pe antreprenori şi nici pe specialişti. Mai ales că suma este departe de a se apropia de coşul minim de cumpărături calculat pentru anul 2022.
În prezent, salariul minim în România este de 2.550 lei brut. Adică, 1524 de lei în mână pentru fiecare angajat.
După o inflaţie care a crescut de la lună la lună, guvernanţii au anunţat aseară creşterea salariului minim brut la 3.000 de lei începând cu ianuarie 2023. Potrivit calculelor FOCUS, leafa va fi de fapt de 2.800 de lei brut, adică 1.638 de lei net la care se adaugă 200 de lei neimpozabili. Ceea ce înseamnă că retribuţia minimă netă va ajuge la 1.838 lei.
Felul în care Guvernul comunică aceste măsuri nu este cel mai clar, spun antreprenorii. Anagajaţii se aşteaptă la 3000 de lei net, de fapt, şi trebuie să li se facă toate calculele. Specialiştii nu cred că majorarea acoperă inflaţia. ((CARTON 3))Creşterea netă reală este de 300 de lei, insuficientă şi pentru a acoperi coşul minim de cumpărături, care pleacă de la aproximativ 3.300 de lei pentru o persoană singură.
Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, de majorarea salarială din ianuarie ar beneficia peste două milioane de salariaţi, adică peste 40% din totalul angajaţilor din ţară. Este vorba despre cei plăţi acum cu salariul minim şi despre cei cu lefuri sub 3.000 lei brut.