Trebuie calculat din nou indicatorul social de referinţă, spun experţii

Trebuie calculat din nou indicatorul social de referinţă, spun experţii

Numai un om rupt de realitate poate crede că se poate trăi cu venitul minim garantat, a declarat la Prima News Mihai Mereuţă, preşedintele HABITAT. „Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare stabileşte la 463 de dolari suma minimă pentru un trai decent, la noi ar veni 1800 de lei de persoană în gospodăriile în care ne întrebăm dacă au capacitatea să-şi plătească facturile”, a spus Mereuţă.

El crede că ar trebui calculat din nou indicatorul social de referinţă, pe baza căruia se calculează ajutoarele sociale, pentru că nu suntem o ţară de asistaţi, cum se spune, ci chiar suntem la coada Europei.

„Cred că trebuie să crească nivelul de bogăţie, pentru că un bogat peste un anumit nivel produce pentru societate”, a spus specialistul.

Şi profesorul de economie Tudor Smirna consideră că România are nevoie de cât mai multă bogăţie, dar de bogăţie bună, obţinută legal. „Nu să fie ca în comunism, unde erau discrepanţe uriaşe între elita dictatorului şi restul populaţiei”, a spus Smirna. El consideră că sărăcia la nivel global este în scădere şi asta se datorează libertăţii.

Tudor Smirna a subliniat că nu este de acord ca ajutoarele sociale să fie prea mari, pentru că oamenii trebuie încurajaţi să iasă pe piaţa muncii. El consideră că asta este valabil şi pentru ajutoarele europene.

Preşedintele HABITAT s-a referit şi a problema aglomerării constante a spaţiilor de locuit ale românilor. „Locuinţa are un rol important în stabilirea gradului de sărăcie. Acum apare şi costul locuirii, mai ales că facturile au explodat la utilităţi. Vedem o mare discrepanţă între stilul de viaţă opulent prezentat la televizor şi aşa-zisa clasă de mijloc. Noi suntem campioni la aglomerarea spaţiilor de locuit, chiar dacă vedem şantiere după şantiere”, a declarat Mereuţă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt