Cu 10% vrea Guvernul să reducă cheltuielile din institutiile publice. Ordonanţa a fost publicată de ministerul Finanţelor. Astfel, se taie bani de la ministere, se îngheaţă din nou angajările la stat şi mai dispar câţiva consilieri ai înalţilor demnitari. Aşa numitele „măsuri de austeritate” sunt de fapt o glumă, spun economiştii, deoarece bugetul statului nu va scăpa de probleme. Multe dintre ele nici măcar nu vor aduce economii.
Prin noile măsuri, Guvernul vrea să rezolve miraculos o gaură bugetară de 20 de miliarde lei. Şi speră că vor aduce economii de 5,3 miliarde de lei la bugetul de stat. În majoritatea cazurilor, sunt restricţii de bun simţ: fără achiziţii de autoturisme, de mobilă sau papetărie.
Vor fi îngheţate şi angajările la stat, cu excepţia educaţiei şi sănătatăţii. Măsurile de austeritate presupun însă şi scăderea numărului de bugetari. Spre exemplu, miniştrii ar putea rămâne fără o parte din consilieri. În total, cheltuielile cu bunuri şi servicii în fiecare minister se reduc cu 10%.
Culmea, măsurile au fost adoptate la o săptămână după ce Senatul şi-a cumpărat 22 de limuzine la un preţ de aproape 1 milion de euro. Bugetul pentru anul acesta a fost făcut în mod nerealist, iar ordonanţa austerităţii nu este o soluţie, spun economişti.
Cea mai importantă reformă, cerută de societatea civilă, dar şi de mulţi primari din ţară, este cea administrativ-teritorială. Ea ar duce la mai puţini angajaţi la stat şi la o mai bună gestionare a banilor publici, pentru că numărul unităţilor administrativ teritoriale ar scădea.