Taxa pe lux a intrat în vigoare. Cine şi cum trebuie să o plătească

Taxa pe lux a intrat în vigoare. Cine şi cum trebuie să o plătească

Românii care deţin în proprietate case şi maşini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogăţiile pe care şi le permit.

Aşa numita "taxă pe lux" a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârşitul lunii septembrie pentru case şi până în decembrie pentru maşini, arată Digi 24.

În primul rând, nu este un document obligatoriu care îi obligă pe toţi românii să plătească impozite la stat. Acest impozit nou, introdus prin legea 296/2023 vizează, în mod particular, doar proprietarii de locuinţe şi maşini scumpe.

Mai exact, vorbim despre persoanele care au în proprietare clădiri rezidenţiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, adică 500 de mii de euro. La fel, şi persoanele care au în proprietate autoturisme înmatriculate în România, a căror achiziţie depăşeşte suma de 375 mii de lei, adică 75 de mii de euro.

Astfel, aceşti proprietari vor trebui să plătească impozite mai mari. Cum se completează formularul 216 Pe formularul 216 pe care trebuie să îl completeze toţi cei care au proprietăţi scumpe trebuie scris numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile.

Dacă o persoană deţine o maşină ce valorează 100 de mii de euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro, sumă ce reprezintă diferenţa dintre valoarea autovehiculului şi plafonul neimpozabil.

În cazul impozitului pentru locuinţe de lux, dacă aveţi în proprietate un imobil în valoare de 1 milion de euro, veţi plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferenţa dintre valoarea de piaţă a bunului şi plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro.

 

Afla mai multe despretaxa luxanaf
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt