Tăierile bugetare, doar după Paşte

Tăierile bugetare, doar după Paşte

Paştele întârzie tăierile bugetare anunţate de premierul Nicolae Ciucă. Deşi ministerele au trimis către Guvern propunerile de reducere a cheltuielilor, ele vor fi analizate cel mai probabil în şedinţa de miercurea viitoare. Şeful statului, pe de altă parte, spune că situaţia economică din România este bună. Nu există nicio gaură, afirmă el, şi le promite românilor că nu vor fi tăieri salariale.

Preşedintele Klaus Iohannis a pus tunurile pe ministrul Finanţelor. Potrivit acestuia, Adrian Câciu este cel care trebuie să rezolve problema celor 20 de miliarde lipsă din buget. Preşedintele le promite bugetarilor că vor rămâne cu salariile întregi. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că a primit propunerile de economie din partea tuturor ministerelor.

Potrivit surselor Profit.ro, Internele propun cea mai mare economie, de 600 de milioane de lei. Urmează Transporturile şi Finanţele, care promit că vor cheltui mai puţin cu câte 400 de milioane. Alte ministere, precum al Economiei, Muncii sau Culturii, vorbesc despre sume derizorii.

Sunt şi ministere care spun că nu au de unde tăia, precum cel al Educaţiei sau al Familiei. Totuşi, sumele propuse abia ajung la 10% din gaura de 20 de miliarde de lei, despre care a vorbit ministrul Finanţelor. Parlamentarii, totuşi, nu cred că deficitul poate fi acoperit fără tăieri salariale. Nu doar numărul mare al angajaţilor de la stat ar fi problematic, ci mai ales productivitatea lor.

Ministrul Digitalizării este singurul care a ieşit din linia de comunicare a premierului şi a vorbit de un plan de restructurare a personalului. Un exemplu concret în acest sens vine din teritoriu. Consiliul Judeţean Oradea avea peste 200 de angajaţi până să ajungă preşedinte Ilie Bolojan. Astăzi, mai sunt 90 şi, potrivit liberalului, numărul de proiecte demarate este mult mai mare decât înainte.

În primele 2 luni ale anului, veniturile bugetare ale statului au fost de 74 de miliarde de lei, cu 8% mai mult ca în 2022. În acelaşi timp însă, cheltuielile au scăpat de sub control şi au fost de 91 de miliarde de lei, cu 17% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt