Statul şi-a calculat greşit încasările la buget la partea de venituri excepţionale, spun specialiştii în economie

Statul şi-a calculat greşit încasările la buget la partea de venituri excepţionale, spun specialiştii în economie

Partea de venituri excepţionale din bugetul de stat a fost calculată greşit, de aici şi gaura apărută de 20 de miliarde de lei, a declarat la Prima News profesorul de economie Cristian Păun.

„S-a plecat greşit la drum cu partea de venituri excepţionale care vin din companiile de stat, adică tot ce a jecmănit statul din energie şi alte domenii. Statul spera să aibă acelaşi nivel de jecmăneală şi în 2023, dar preţurile în energie au scăzut, au fost şi plafonate”, a spus Păun.

El a arătat că Ministerul de Finanţe a solicitat marilor contribuabili să plătească în avans nişte accize, ca să crească încasările pe 2022, de aici şi încasările mai mici în primele luni ale lui 2023.

„Ar trebui să începem cu cheltuielile nejustificate. Am avut o comisie de tăiat hârtii care să taie din birocraţie, ne-ar trebui o comisie de tăiat ministerele şi agenţiile inutile, cum ar fi Agenţia pentru Zonele Montane, Ministerul Familiei. Apar agenţiile inutile ca ciupercile după ploaie, iar mie trebuie să-mi îngheţe salariul ca profesor”, a spus Păun.

Profesorii au fost tot timpul lăsaţi în urmă la ajustarea salariilor pentru că sunt foarte mulţi, a subliniat profesorul de economie. „Nu poţi să vii să scazi sau să îngheţi salariul când puterea de cumpărare a scăzut cu o pătrime. Cine rămâne, cu doctorat la 30 de ani, în învăţământ pentru un asemenea salariu”, a declarat Păun.

Analistul economic Radu Georgescu a spus că ne putem aştepta la o creştere în continuare a deficitului bugetar, lucru care poate fi compensat doar în două moduri: creşterea taxelor şi a încasărilor sau reducerea cheltuielilor cu salarii, pensii şi investiţii.

„În ianuarie şi februarie am avut o creştere a decificitului cu 7 miliarde faţă de anul trecut şi am putea ajunge la 40 de miliarde deficit, în loc să-l scădem, noi îl creştem”, a spus Georgescu.

Adrian Benţa, analist economic, susţine că scăderea încasărilor la buget vine şi din reduceri de taxe şi accize ”cu dedicaţie, cum ar fi reducerea accizei la ţigări”.

„Va fi un deficit mare, finanţat din împrumuturi, pentru că nu avem tăria de caracter să reformăm statul român”, a spus analistul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt