Epopeea eliminării pensiilor speciale are parte de un nou episod. În scenă au intrat acum şi experţii Băncii Mondiale. Au şi serie de recomandări. Guvernanţii, însă, nu se grăbesc să ia o decizie. Nici măcar nu ştiu dacă vor ţine cont de sfaturile organismului internaţional.
Fie că se numesc speciale sau nu, pensiile care nu respectă principiul contributivităţii şi vârsta de pensionare costă România peste 12 miliarde de lei anual. De ele beneificiază parlamentari, magistraţi şi angajaţi din structurile de forţă. Au totuşi o trăsătură comună. Sunt urâte de cea mai mare parte a oamenilor de rând.
Specialiştii Băncii Mondiale consultaţi de Guvern au întocmit un raport. Documentul prezintă patru scenarii de reformă a sistemului de pensii. Există o variantă maximală de eliminare imediată a pensiilor care nu respectă principiul contributivităţii şi altele mai puţin radicale. O stopare a privilegiilor în viitor, un nou sistem de calcul sau o regândire a întregului sistem.
Una din recomandările Bancii Mondiale naşte controverse în mediul economic. Pentru reducerea inechităţilor din sistem, experţii sugerează impozitarea progresivă a pensiilor. Mai ales că acesta e unul din ţintele asumate prin PNRR.
Analiştii econimic îl contrazic însă pe ministru de Finanţe.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în momentul de faţă România are aproximativ 4.800.000 de pensionari. Dintre aceştia, aproape 200.000 beneficiază de pensii care nu respectă principiul contributivităţii, iar impactul bugetar al acestor cheltuieli reprezintă 0,8% din Produsul Intern Brut al ţării.