Românii din UK, muncă la negru după Brexit

Românii din UK, muncă la negru după Brexit

Români în căutarea unui trai mai bun au devenit ţinta unor escroci care promit locuri de muncă spectaculoase şi bine plătite în Marea Britanie. Ajunşi sau nu la destinaţie, cei plecaţi de acasă plini de speranţe sunt transformaţi în sclavi fără acte şi fără bani. Cei păcăliţi trebuie să ştie insă că, odată ajunşi situaţii fără ieşire, pot cere ajutor autoritatilor locale sau liderilor comunitatilor romînesti din zonă. Iată povestea câtorva dintre ei, într-un reportaj realizat de corespondentul Prima TV în Regatul Unit!

Marea Britanie este una dintre cele mai râvnite destinaţii pentru romanii care vor sa-si gaseasca un loc de munca bine platit. Doar ca, din cauza Brexitului, conditiile de angajare sunt acum mult mai dificile.

Din pacate, multi nu se documenteaza si pleaca la drum parca legati la ochi. Asa ajung sa munceasca in Regat in
conditii deloc placute. Este si cazul lui Ion. El locuia in Scotia, cand un prieten i-a promis un job la o spalatorie auto din Londra. Urma sa primeasca 45 de lire pe zi.

Cel mai adesea, românii sunt exploataţi tot de către români, spun autoritătile.

I s-a intamplat lui Andrei Hunedoara. El a plecat in Anglia cu un autocar si si-a pus toata increderea in firma din Deva care i-a cerut aproape 200 de lire sterline pentru un test covid si pentru transport. Habar nu avea ca de fapt fusese pacalit. Testul era fals, la fel si contractul de munca. La granita dintre Franta si Marea Britanie, tot autocarul a fost intors din drum si trimis inapoi in Romania.

Gangmasters and Labour Abuse Authority este autoritatea guvernamentală din UK care lupta împotriva exploatării prin munca. In utltimele zile, ofiterii britanici au prins 3 suspecti din Birmingham.

Conform statisticilor, numarul barbatilor cazuti in plasa exploatatorilor este de 5 ori mai mare decat cel al femeilor. Iar varsta lor este cuprinsa intre 20 si 40 de ani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt