În anul 2022 indicele robor a atins cel mai mare nivel din ultimul deceniu. La baza acestei majorări au stat inflaţia, preţurile la energie, dar şi pandemia şi razboiul din Ucraina. Astfel milioane de români care au credite la banci s-au trezit peste noapte cu rate mai mari. Treptat roborul a început să scadă si a încheiat anul la un nivel de 7,60%.
Însă prima lună din noul an vine cu noi probleme. Indicele IRCC atinge un maxim istoric, iar analiştii sunt de părere că cei doi parametri după care se calculează ratele vor ajunge în scurt timp la acelaşi nivel. 2022 a fost anul dobânzilor mari şi al banilor scumpi.
Indicele ROBOR, după care se calculează creditele de consum a ajuns în 2022 la cel mai mare nivel din ultimul deceniu. ROBOR a crescut în 2022 cu aproape 6 puncte procentuale. Pentru milioane de români asta a însemnat rate mult mai mari.
ROBOR a început să crească după ce BNR a majorat dobânda de politică monetară. Practic aceasta a crescut în fiecare lună din 2022 cu câteva procente. În iulie ajunsese la un indice de 4,75%, cea mai mare majorare stabilită în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie a Băncii. În doar câteva luni dobânda de politică monetară ajungea la 6.75%. Un nivel mai mare al dobânzii a fost înregistrat în 2010, când aceasta a fost stabilită la 7%.
Un alt factor care a influenţat puternic indicele robor a fost inflaţia foarte mare. Anul 2022 s-a încheiat cu o inflaţie de aproape 17%. Preţurile mari la energie, pandemia, dar şi razboiul din Ucraina au influenţat şi nivelul ROBOR. La jumătatea anului, în august, guvernatorul BNR a avut o primă reacţie cu privire la evoluţia alarmantă a indicelui ROBOR, care atinsese cea mai mare valoare din ultimii 12 ani, de 8.21%.
Tot atunci guvernatorul BNR a transmis un mesaj băncilor. Să fie mai atente la semnalele pe care Banca Naţionlă a României le transmite. Efectul a fost imediat, iar robor a început să scadă. Îndicele a coborât până la 7,90% pe 15 august, dar a crescut din nou pe 13 octombrie. la 8,15%. Însă anul vine cu o nouă criză pentru românii care au credite. IRCC, valoarea de referinţă pentru calculul ratelor atinge cel mai mare procent, de 5,71%. Între timp, indicele robor la trei luni închide anul în scădere, la 7,60%.
Asta înseamnă că cineva care are un credit de 350 de mii de lei, luat pe 30 de ani, plăteşte pentru următoarele trei luni o rată de 2656 de lei. Analiştii sunt de părere că IRCC va ajunge în aprilie la 6%, iar aceeaşi rată va ajunge la peste 3.500 de lei. IRCC a înregistrat luna aceasta cea mai mare creştere de când a fost introdus, în 2019.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi comunicăţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook!