Sistemul public de pensii riscă să intre în colaps în următorii 10 ani. Se întâmplă din cauza natalităţii reduse din ultimii 30 de ani şi a numărului mare de lucrători activi care vor ieşi la pensie. Generaţia de sacrificiu va fi cea născută începând cu anul 1966, când Ceauşescu a interzis avortul.
Ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică ne arată cât de fragil este sistemul public de pensii. Avem 5 milioane de pensionari şi mai puţin de 6 milioane de angajaţi, adică la fiecare 8 pensionari avem 10 persoane active. Sunt însă şi judeţe în care numărul pensionarilor este mai mare chiar şi cu 50% decât al salariaţilor.
În următorii 10-15 ani, mai mult de 2 milioane de persoane active vor ieşi la pensie. Este vorba de decreţei, adică cei născuţi după decretul din 1966 al lui Nicolae Ceauşescu, de interzicere a avortului.
Pe fondul unei natalităţi mici în ultimii 30 de ani, una dintre soluţiile pentru o pensie decentă a celor care au acum peste 45 de ani este pensia privată.
Aproape opt milioane de români contribuie la pensia obligatorie din pilonul II. Activele ating aproape 100 de miliarde de lei şi sunt gestionate de şapte companii.